Zahrada

Z lůna divoké přírody do zahrady

Z dnes tak často skloňovaného ekologického hlediska je dřevo čistý přírodní materiál a ve spojení se zahradou nenajdeme vhodnější kombinaci. Při rozboru dřeva nalezneme tři z nejzákladnějších přírodních prvků: uhlík, kyslík a vodík, které představují 99 procent z jeho celkového složení. Jako surovina je dřevo snadno dostupné, jako materiál dobře zpracovatelné a přitom má výborné vlastnosti – je lehké, pevné a při správném ošetření i dostatečně trvanlivé.

Doplněk, nikoli dominanta

Snad by se někde našel vtipálek, který by dřevo nepoužil jako doplněk zahrady, ale vytvořil by ji kompletně celou dřevěnou a to včetně rostlin, zvířat a třeba trávníku, který by zhotovil z na zeleno obarvených hoblin. Své místo by jistě našla i dřevěná veverka… Byl by to čin hodný zápisu do Guinnessovy knihy rekordů, ale jistě ne následování. Zahrada je především synonymem pro přírodní přirozenost a každá uměle vytvořená napodobenina sráží její výslednou kvalitu. Takže dřevo do zahrady rozhodně patří, ale raději jako doplněk a nikoli jako dominantní prvek.
Způsoby použití mohou být skutečně různorodé. Mezi ty nejčastější a dobře zřetelné patří zahradní stavby jako je například altán, domek na nářadí, pergola nebo plot. Vzhledem k velikosti těchto konstrukcí nesmíme zapomínat na jejich architektonický význam v rámci celé zahrady i ve vztahu k samotnému domu. Je tudíž vhodné používat stejné či podobné odstíny a styly. Budeme-li o každé části uvažovat samostatně, může být výsledkem nesourodá sbírka nejrůznějších barev, tvarů a řešení. Taková kompozice sice dokáže zaujmout, bohužel však v negativním smyslu slova. Rozhodují i takové detaily jako je například zašpičatělé zakončení plotových latěk, které bude nepříjemně kontrastovat se zaoblením použitým u zábradlí balkonu.

Po dřevěném chodníku

Velice důležitou součástí každé zahrady jsou cesty, pěšinky a chodníčky. I zde najdeme pro dřevo dobré uplatnění. Příjemně působí cestička vydlážděná dřevěnými špalky, i když za vlhka může být poněkud kluzká. Výchozím bodem či cílem naší procházky zahradou může být dřevěná terasa, na kterou vyjdeme po vzdušných dřevěných schodech. Terénní nerovnosti dobře vyrovnáme použitím dřevěných palisád, které jsou na rozdíl od různobarevných betonových mnohem přirozenější a působí vřelejším dojmem než studený beton. Rovněž nenásilně bude působit malý dřevěný plůtek ohraničující zeleninové či okrasné záhony, jehož hlavní účel však není estetický, ale především má ochránit rostliny například před domácím psím mazlíčkem. Zahrádkáři také často používají úzké dřevěné skládací chodníčky, které během sezóny rozmístí mezi záhony a na zimu je očištěné opět uskladní. Zejména v deštivých dnech je to velice praktická pomůcka umožňující pohodlný pohyb.

Kromě člověka je zahrada domovem především pro rostliny. A nejsme přece tak sobečtí, abychom jim také nedopřáli ten „příjemný dotek dřeva“. Popínavým rostlinám velice usnadníme jejich cestu vzhůru zhotovením vhodné treláže (laťková mříž sloužící jako opěra). Namísto klasických hliněných nebo umělohmotných květináčů můžeme použít dřevěné „kontejnery“, které mohou mít větší objem, případně nahradit celý květinový žlab. Ani zde však možnosti využití dřeva v zahradě nekončí. Je to také velice vhodný materiál pro dětský koutek – ohrazení pískoviště, houpačka, prolézačka… Ani pes jistě neodmítne kvalitní ubytování v dřevěné boudě. A samostatnou kapitolu by si zasloužil dřevěný zahradní nábytek.

Impregnace nejen pro deštníky

Na první pohled největší zdánlivou nevýhodou dřeva coby konstrukčního materiálu je jeho krátká životnost. Jistě, v porovnání s betonem či plastovými výrobky, ale otázka zní, co si o nás pomyslí archeolog, který v budoucnosti vykope umělohmotnou žábu na břehu laminátového jezírka. Nicméně správně ošetřené a pravidelně udržované dřevo dokáže vydržet i několik desítek let. Navíc s časem získá na atraktivnosti – to když přirozená patina propůjčí zahradě punc reálnosti a zabydlenosti.

Dodávané výrobky ze dřeva pro zahradu jsou (lépe řečeno měly by být) řádně ošetřeny. Často se používá tlaková impregnace, při které se do dřevní hmoty napouštějí látky chránící před hnilobou, dřevokazným hmyzem, houbami a povětrnostními vlivy. Při použití vyšších koncentrací je možné toto dřevo použít i na místech, kde je v trvalém kontaktu s vodou nebo vlhkem. Pro tyto případy se speciálně používají také tak zvané hydrofobní roztoky bránící vnikání vody do dřeva. Chemicky ošetřené dřevo však musí mít také příslušný certifikát a zejména pokud jej využívají děti, nesmí chybět ani atest hygienika.

Máte hezkou zahradu nebo dům? Rekonstruovali jste? Máte vkusně zařízený byt? Napište nám, my vše zveřejníme a vy dostanete odměnu!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *