Židle a stoly

Kdo má židli, bydlí…

V méně prostorných bytech bývá jídelna často ošizena a stylizována do minimálních rozměrů – skládacího stolku a jedné či dvou židlí, případně barového pultu se stoličkami. Pro pořádání slavnostních hostin a pohodlné posezení to není právě ideální, i tato forma má však dobré řešení. Spočívá v nákupu kvalitních židlí, odpovídajících rozměry možnostem prostoru a požadavkům uživatelů. Nikterak výjimečné nejsou ani skládací a mobilní kousky, které se dají prostě odstavit a při dalším běžném provozu nezabírají žádné místo.

V každém případě také u tohoto nábytku by měla platit hlavní zásada – měl by být pro užívání bezpečný, stabilní a pohodlný. V klasických jídelnách s dostatkem prostoru využijeme tohoto komfortu a nešetříme na soupravách jídelních stolů s židlemi. Solidní nábytkové sestavy sice nejsou z nejlevnějších, v mnoha případech ale své uživatele „přežijí“ a mohou následně sloužit třeba i další generaci. To platí zejména o celodřevěném nábytku, který tolik nepodléhá diktátu módy a neztratí na kvalitě ani dlouhodobým a častým užíváním. Klasické jídelní židle bývají s vyšším opěradlem, často jsou pro pohodlnější posezení polstrované.

Naopak nové trendy dávají zelenou plastu, který krom dobré tvarovatelnosti vyniká také barevností. Takový nábytek se však spíše než do klasických jídelen hodí k moderní minimalistické kuchyni a často bývá kombinován se skleněnými stoly a stolky, které jsou velice efektní, zato však náročnější na údržbu. Do rodiny s malými dětmi se z tohoto důvodu moc nehodí a proti mohou v tomto případě hovořit i poměrně ostré hrany, které mohou být pro batolata a děti předškolního věku úskalím. A když už jsem u těch nejmenších členů rodiny – i oni si jistě zaslouží svoji pohodlnou židli. V nabídce jsou soupravy dětských stolků a židlí, nebo bezpečné sedačky zajištěné proti překocení a vypadnutí dítěte.

Foto Dřevotvar a Ikea

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *