Židle a stoly

Židle zvané stolovací

Při této činnosti je hlavním aktérem žaludek, jehož pohodlí bychom měli při jídle zajistit. Proto by měl být sedák židle určené ke stolování (kromě vhodné výšky a rozměru) mírně nakloněný dozadu. Dalším bodem naší pozornosti při výběru vhodné židle k jídelnímu stolu by měla být hrana sedací plochy. Ta nesmí tlačit do měkkých tkání v pod- i nadkolení, aby nebyl omezován krevní tok tělem. I když jsou vysoké židle impozantní, sedadla by neměla být položena výš než je délka lýtka k podkolenní jamce.

Z jakého materiálu má židle být? Trh nabízí mnoho variant, v prvé řadě bychom však měli dbát na pohodlí, potom na praktičnost a design. Člověk nebyl přírodou sestaven k sezení, a proto mají naše sedací hrboly zanedbatelnou plochu čítající pár čtverečních centimetrů, na níž během této činnosti tlačí zhruba 75 procent lidské masy. Tu rozhodně pohodlně nepodepře jen čalounění nebo plastový sedák židle ze stejné hmoty. I když je barevně a designově tento nábytek zajímavý, není ani pohodlný a už vůbec odolný proti oděru a navíc buď studí, nebo se na něm potíte. K jídelnímu stolu volíme židle s kovovým podnožím, sedáky z překližky či plastu, ale s kvalitním čalouněním. Vhodné jsou rovněž celodřevěné židle, v takovém případě se však při stolování s malými dětmi musíme obrnit důkladnou dávkou tolerance při jejich častém okopávání předních nohou dobře vypadajícího nábytku.

FOTO Bauer, FBL a Ikea

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *