Když se před pár lety paní Irena seznámila
s panem Gustavem, došlo ke spojení
dvou zaběhnutých domácností. Bylo
nutné skloubit potřeby obou partnerů, což si
ve dvoupokojovém bytě vyžádalo řadu úprav.
K těm menším patřila proměna komory v šatnu,
umístění knihovny do obývacího pokoje
a kompletní výměna nábytku v ložnici. Významnější
zásah představovalo položení starých
parket v ložnici. Majitelé bytu si je dovezli
ze zrušené textilky a kvalitní dubové parkety
pouze nechali přebrousit. S výsledkem jsou
dnes nadmíru spokojeni. Největší akcí, do níž
se pustili, bylo vybudování pracovního koutu
v místě terásky pod balkonem. Malá zahrádka
se na čas proměnila ve staveniště. Provádějící
firma se naštěstí chovala ohleduplně, a aby
zcela nezničila trávník, položila na něj geotextilii.
Stavba nové podlahy (včetně základové
desky a všech podkladních vrstev), podlahového
topení a zasklení trvala tři měsíce. Během
této doby se ještě stavební firmě podařilo
zbudovat novou terásku s krbem. Na první
pohled se mohou úpravy jevit jen jako řada
drobností, ovšem když se sečtou dohromady,
jedná se už o slušnou porci změn.

Stále je co vylepšovat

Výčet úprav však stále není u konce. V době,
kdy si paní Irena pořizovala kuchyňskou
linku, ještě nebyly na trhu běžně dostupné
drátěné výsuvné programy, které hospodyni
usnadní práci v kuchyni. Proto měla paní
Irena ve skříňkách klasické police. Dnes
už se naštěstí jedná o běžný standard,
a proto si ho Irena s Gustavem dopřáli,
jakmile to bylo možné. Původní vnitřky
odstranili a do stávajících korpusů nainstalovali
výsuvné police a zásuvky. Také
v ložnici si dovolili nadstandardní luxus
a koupili si polohovatelné postele se
změnou polohy prováděnou elektromotorem.
Od té doby ložnici nazývají důvěrně
a s trochou nadsázky „eldéenka“. Zatím
odložili poslední plánovanou změnu – výměnu
vany za saunový box. Může za to
hlavně nepříjemná zkušenost z lázní,
kdy byli přímými účastníky požáru sauny.
Ovšem jeden takový zážitek rozhodně nelze
zobecňovat a časem tedy na sauničku
nejspíš dojde. Oba majitelé si společné
bydlení pochvalují a těší se na další
drobná i větší vylepšení.

Původně…

V novém zákoutí našel místo
pracovní stůl s pohodlným vysokým
křeslem a vedle něho malířský stojan.

Sezení na terase
vzniklo hned vedle
nově zbudovaného
pracovního koutu.

Krb
s udírničkou
je prý,
pokud
počasí dovolí,
od jara
do podzimu
stále v permanenci.

Pan Gustav
nainstaloval do
kuchyňských skříněk
praktické výsuvné díly.

Počet židlí u stolu napovídá, že
o návštěvy nemají majitelé bytu
opravdu nouzi.

Velká knihovna nalezla
útočiště v obývacím pokoji
vybaveném vesměs původním
nábytkem.

Na nových polohovatelných
postelích se spí podle
názoru obou majitelů
opravdu náramně.

Koupelna se
v blízké budoucnosti
pravděpodobně
stane
dějištěm příštích
stavebních úprav.

Po každé cestě
do zahraničí se
objeví v bytě nějaká
upomínka na exotické
kraje.

Když počasí za
oknem zrovna nepřeje
jízdě na kole,
nahradí ho rotoped.

Náš útulný byt

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno