Nezařazené

Jak se staví sen 15.5.2017 – Chatka pro malou Markétku

Premiéru dalšího dílu nové série „Jak se staví sen“ uvidíte v pondělí
15. května ve 21.30 na Primě.

Vendula je rozvedená. Její manžel, otec dvou synů, si našel jinou. Vendula musela z domu odejít. Jeden syn zůstal v její péči, druhý si vybral bydlení s tátou. Bývalý manžel navíc Vendule nadělal dluhy a ta je musela splácet. Na Vendulu se usmálo štěstí, až když potkala současného partnera Jardu. Přestěhovali se spolu do malého domku – bývalé chaty Vendulčiných rodičů – a těšili se na společný život, na to, jak si domek předělají, budou cestovat a užívat si společného života. Ale osud tomu chtěl jinak. Syn, který s ní po rozvodu nevyrůstal, začal brát drogy, našel si přítelkyni, také drogově závislou.

Narodila se jim dcera, ale rodiče se o ni nechtěli a ani nemohli starat. Markétka skončila v kojeneckém ústavu. Matka krátce po porodu zavolala Vendule, že má vnučku a že jestli ji chce vidět, je v kojeňáku. Vendulka neváhala a požádala úřady, aby mohla Markétku vychovávat. Vendulu v té době podpořil i přítel Jarda. Od dvou měsíců tak má Vendula svoji vnučku v pěstounské péči.

Markétka má svoji babičku moc ráda a Jarda je pro ni děda. Markétka chodí do školky. Ze všeho nejraději má koníky a princezny z kreslených seriálů. Ráda pomáhá babičce na zahradě. Babička Vendula pracuje stejně jako její přítel v plzeňské ZOO. Na koníčky jí moc času nezbývá. Když má čas, sedne si na zahradě a kouká do přírody. Miluje televizní sportovní přenosy – tenis, biatlon, skoky na lyžích.

Jak se staví sen 15.5.2017 – Fotky před

 

 

 

 

 

 

 

Domek, ve kterém Vendula s přítelem a vnučkou bydlí, sloužil její rodině jako chata. Postavil ho Vendulčin tatínek a rodina tady trávila víkendy a léto. Chatu si postupně přestavěli k trvalému bydlení. Spodek domu je zděný, patro je dřevěné. Přestože celý dům prošel několika rekonstrukcemi, je ve špatném stavu. Kuchyň se rozpadá, všude jsou nesourodé obklady a dlažby, a to jak stylově, tak výškově.

Kuchyň je místem, kde se může rodina sejít. Místnost se vytápí krbovými kamny, a tak se podle slov Venduly v zimě přemění místnost na kotelnu. Rádi by proto do budoucna pořídili elektrokotel. Vendulka by si přála novou kuchyň a místo, kde by se rodina mohla scházet. Tohle přání vyplnila do přihlášky i malá Markétka, která byla tím motorem, aby se přihláška vyplnila. Zvládla dokonce natočení castingového videa.

Co se domu týče, má Vendula tři sny. Jeden z nich si už splnila – společně s přítelem vybudovali bazén. Dalším snem je venkovní kuchyň a třetí sen je pokojíček pro Markétku.

Dá se říct, že tato proměna změní stávající chatku v opravdové bydlení. Současný neutěšený stav, kdy se rodina nemá kde sejít a posedět a Markétka nemá vlastní pokojíček a přespává na posteli s babičkou, bude u konce. Kuchyň, kde je všechno nelogicky postavené a rozmístěné, dostane řád a logiku. Podlaha v kuchyni a v obýváku se stylově sjednotí.

A po letech bude mít Vendulka sedačku a místo na monitoru bude sledovat svoje oblíbené sportovní přenosy na pořádné televizi. Staré schodiště dostane také nový kabát a nové dveře pomůžou soukromí. A to hlavně ty, které oddělí záchod. Vendule i Markétce se splní sen a vnučka dostane konečně svůj vlastní pokoj. Svoji postel a stůl, na kterém si do budoucna bude psát úkoly. Navíc designéři ještě díky velké rošádě s příčkami získají šatnu, která bude dost velká na to, aby se dovybavila postelí. Vendula netrvá na ničem.

Bude ráda za cokoliv. Jen nemá ráda chalupářský styl a ráda by “potlačila” dřevo v domě, a to včetně dřevěného stropu ve spodní, zděné části domu. Nahoře se už s dřevem smířila. Co tedy všechno proměníme? Kuchyň, obývák, chodbu, schodiště, patro – nový pokojíček pro Markétku, ložnici a šatnu, vlastně celou chatu, necháme jen koupelnu a WC. Jak dopadne jedna z největších proměn pořadu JSSS?

Jak se staví sen 15.5.2017 – Fotky po

 

 

 

 

 

 

 

A jak se na proměnu dívají designéři Martina Pištěláková a Zuzana Schubertová?

Hodnocení designérů: „Problémem byl už samotný fakt, že se jedná o chatku ze sedmdesátých let. Různorodost stavebních materiálů, jejichž původ nikdo dopředu neznal, nerovnosti podlah i stěn, ale úplně nejvíce jsme se bály rozsahu prací, které jedna na druhou musely navazovat. Podlahy navazovaly na schodiště, schodiště zase na horní patro, stěny atd. Museli jsme sjednotit daný prostor a dát mu nový život.

Vyvstala také spousta nepředpokládaných oprav, úprav a dodělávek, se kterými nikdo předem nepočítal. Například hned první den proměny dovezli rodině objednaná okna. Ale prostor mezi okny už nikdo nedodělal, takže do chatky foukalo a stavební firma musela všeho nechat a okna dodělat, resp. přikrýt zbylou část okolo oken. Což byly další náklady a hlavně tak vzácný čas řemeslníků. Interiéru určitě prospěje změna dispozic, kdy jsme z nevyhovující chatky udělaly plnohodnotné bydlení pro tříčlennou rodinu, včetně nového pokoje pro čtyřletou Markétku.

Ani jedna z nás netušila, zda takovouto proměnu zvládneme za pět dnů. To pak byla největší radost, že se vše podařilo v termínu. Byla to největší proměna v historii Jak se staví sen, kdy jsme vlastně během této krátké doby postavily a zařídily téměř novou chatku. To, že jsme pár detailů už nestihly ,načančat‘, nás trochu mrzelo, ale vzhledem k tomu výkonu, který všichni na stavbě předvedli, jsme si řekly, že jsme vlastně překonaly své maximum.

Na začátku jsme si musely společně sednout a říct si, v jakém stylu chceme chatku zařídit. Úskalím bylo to, že rodina, nebo spíše paní Vendulka, nesnáší chalupářský styl, takže jsme celou dobu měly toto na paměti. Ale faktem také je, že se chatka nachází v lese, tudíž zase nemůžeme z pohledu designu vytvořit minimalismus a úplně moderní interiér.

Tak jsme hledaly kompromis. Kuchyň jsme zařídily moderně s moderními spotřebiči, ale doplnili o jemný obklad v patchwork stylu a dvířka skříněk nechaly vyrobit s jemným frézováním, aby kuchyň nepůsobila příliš moderně. Zvolili jsme světlé lamino, ne dřevo, aby naopak nepůsobila moc rustikálně. Zařizovací předměty jsme kombinovaly podobným způsobem.

Moderní sedací souprava versus kávový stolek z kmene stromu. Moderní laminátová podlaha, ale na ní kravská kožešina. Moderní TV stěna, ale horní deska z masivního dubu. Stěny jsme obložili lícovými páskami ve světlé barvě, na nichž se krásně vyjímá moderní pojetí nové TV technologie s ambientním LED podsvícením.  Zkrátka drželi jsme se celou dobu na hranici mezi modernou a rustikálním stylem, což, doufáme, vytvořilo vyvážený dojem.“

Těšte se na další proměnu nové série – bude zábavná, dojemná a plná praktických rad.

V dalším dílu nás čeká nová kuchyň a obývák jako poděkování manželce.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *