Tipy a rady

Jak opticky zvětšit malý pokoj

Jak opticky zvětšit malý pokoj není žádná věda. A výsledek je mnohdy lepší než u reálně velké místnosti. Protože, jak se říká, co je malé to je hezké, a nutnost minimalizace poskytuje úrodnou půdu pro tvořivou lidskou invenci.

Méně věcí, více místa

malý pokoj

Vyhazujte zbytečnosti! I u bohatých prostorových dispozicí tato poučka platí více než upřímně, ale u malých pokojů se stává doslova životní nutností. Udržovat pořádek a vyjít jen s nejnutnějším minimem není, když se odprostíme od dnešního pohledu „musím mít všechno“, žádný velký problém. A čím více volného prostoru v  pokoji necháte, tím větší se bude zdát. A, řekněme si to upřímně, komu by se chtělo žít v místnosti připomínající skladiště nebo školní kumbál?

Malý nábytek do malé místnosti

nabytek do malého pokoje

S dostatkem volného prostoru samozřejmě souvisí i výběr nábytku. A čím menší a subtilnější tím lépe. Ale pozor! Rozhodně volte raději kvalitní, ale mohutnější nábytek než ten nejmenší, ale zároveň nejhorší a nejméně kvalitní. Na zdraví záleží především. Pamatujte, že stůl by měl být vysoký nejméně 75 cm. Ale před masivním dřevěným stolem dejte přednost stolku ze světlého dřeva. Zároveň může být dobrou volbou nábytek rozkládací či mobilní – stolek se sklopnou deskou, pojízdné kontejnery, které mohou posloužit také jako konferenční stolky a spoustu zabudovaných zásuvek a polic, kam můžete dát potřebné věci. Pro větší otevřenost můžete místo klasických dřevěných či plastových dvířek zvolit dvířka prosklená. A větší provzdušněnosti dosáhnete, pokud postavíte nábytek na sokly nebo nožičky a opticky tak zvětšíte plochu podlahy.

Na stěnách záleží

obrazy na stěnách

Důležitým komponentem jsou samozřejmě stěny. Protože elegantní závěsné police, spíše než masivní vestavěné skříně, pomohou převést část věcí ze stolku na jinak nevyužité stěny. Například takové poličkové knihovny vypadají opravdu elegantně a hlavně vzdušně. Nezapomeňte také na dekorace – pár drobných květinek v květináčích, skleniček, či rukodělných výrobků pomůže vytvořit útulnou atmosféru, která je obzvláště v malém prostoru opravdu důležitá.

Prkna co drží svět

podlaha

Podlaha, pro někoho možná to poslední, o čem by uvažoval v souvislosti s optickým zvětšením místnosti, ale ve skutečnosti jeden z důležitých komponentů. Podlahu volte světlou a jednobarevnou. A pozor, většinou mají lidé, zejména u dlaždic, tendenci vybírat malinké dlaždičky. Nic ale nemůže být horší. Malé dlaždice v malém pokoji způsobují, že místnost vypadá jen jako zmenšeninou normálního pokoje. Takže čím větší dlaždice, tím lepší.

Barvy

Jak jsme v tomto článku už několikrát zmínili, k malému pokoji patří světlé barvy. A samozřejmě také studené. Modrá, zelená a fialová pomáhají pokoj opticky zvětšovat. Ale pozor na intenzitu. Příliš tmavé barvy působí spíše depresivně. Vzorů se raději vyvarujte, obzvláště těch velkých. Není nad obyčejnou jednobarevnou plochu. lepší volbou je kombinování více odstínů stejné barvy, než střídat několik barev zcela rozdílných. Vytvoří se tak lepší iluze.

Tak si na to posvítíme

lampa

Kromě jednoho centrálního světla využijte i potenciál bodového menšího světýlka – třeba lampička nad stolem či osvětlení zrcadla v koupelně. Zajímavou volbou mohou být také dekorativní světla, které se dají přepínat podle nálady. A stmívač, to je zaručená romantika :-).

Dobré osvětlení také pomůže zvýraznit zvolené barvy a projasnit jinak stísněný prostor. Ale dbejte na dobré umístění.

Závěsy volte průhledné. Umožní tak větší propustnost vnikajícího světla a prosto tak bude přirozeně světlý.

Zrcadlo, zrcadlo…

zrcadlová stěna

Sklo jako takové může pomoci prosvětlit a odlehčit celý prostor, právě třeba již zmíněným zabudováním do dvířek. Sklo se také hodí na výplň dveří – zejména oblíbené matné sklo zachovává soukromí a zároveň působí méně uzavřeně než klasické dřevěné dveře.

Zrcadla, díky zákonům dopadu a odrazu, mají opravdový potenciál udělat místnost několikanásobně větší, než je ve skutečnosti. Zejména protistojná zrcadla, ve kterých se prostot odráží stále znovu a znovu do nekonečné přímky, působí v malém prostoru přímo zázračně. Zajímavou moderní variantou jsou celé prosklené stěny. Ale pozor, ty se musí opravdu přesně nadesignovat, protože pokud se udělají špatně, mohou navodit dojem naopak opravdu špatný. Protože komu by se chtělo trávit v čas ve zdánlivě nekonečné chodbě?

Závěr

Jak vidíte, zvětšit malý prostor jde i svépomocí a není to tak těžké. Ale pozor, co je malé, to je i hezké!

Zdroj fotografií: https://pixabay.com, https://unsplash.com

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *