Tipy a rady

Jak zařídit balkon

Ty tam jsou časy, kdy balkon byl jen odkladovou plochou na neužitečné věci, či plácek, kde jste si mohli v klidu zakouřit. Balkony pokryté popelem a špačky z cigaret jsou dávno minulostí. Moderním trendem je snažit se vytvořit z balkonu oázu zeleně uprostřed zástavby, do které se můžete uchýlit vždy, kdy už nebudete moci snést betonová zátiší.

Rozšířeným bludem bývá představa, že s malým balkonem se nic udělat nedá a obyvatelé bytů s maličkými balkonky jsou odsouzeni právě k arkýři pokrytému popelem a špačky od cigaret. Nic nemůže být vzdálenější realitě. Zařídit si krásný a útulný balkon i na malé prostorové dispozici není nic těžkého.

Tipů jak zařídit balkon je spoustu. Záleží na tom, co preferujete a jaké zákoutí z něj chcete vytvořit. Je libo zelená romantika džungle? Nebo kavárna ve francouzském stylu? Fantazie se meze nekladou. Ovšem i přesto je dobré dodržovat několik zásad.

Květiny a zeleň dokáží zpříjemnit každé místo a totéž platí i o balkonu. Nikdo neříká, že mají zabrat veškeré volné místo, možná právě naopak, ale barevné květy a uklidňující listoví dokáže divy s balkonem a působí jako balzám na nervy unavené ruchem města. Navíc množství květin láká motýly a jiný hmyz a ten pak pomáhá vytvořit dojem klidu a míru. Květiny sázejte raději do truhlíků či do květináčů. Volte spíše trvalky a mrazovzdorné rostliny, jinak budete muset na zimu vždy polovinu balkonu stěhovat dovnitř, abyste rostliny ochránili před mrazem. Dobrým řešením jsou také dřeviny a rostliny umístěné v závěsných květináčích na stěnách – nezabírají místo na zemi a přitom se dají jednoduše přenášet.

Různé doplňky – mističky, zvonkohry či budky pro ptáky vytvoří dojem opečovávanosti a útulnosti. Luxusním řešením je i fontánka, upevněná ve zdi. V současné době také zažívají boom poněkud netradiční řešení – například čmeláčí hnízda. Můžete si zakoupit již vytvořené hnízdo a nechat bzukot obtloustlých čmeláků aby vám uklidnil mysl a přinesl harmonii.

Nábytek můžete zvolit různý. Dobrou volbou zvláště pro malé balkony jsou sklápěcí stolečky. Když budete z balkonu odcházet, prostě stoleček sklopíte a on nebude zabírat zbytečně mnoho místa. Ohledně dřevěného nábytku si dejte pozor na impregnaci – před levným kusem dejte přednost kvalitě. Přeci jen bude venku vystaven vlivům počasí a měnit ho co rok vám za to opravdu nestojí. Mořený nábytek byste měli každou sezonu ošetřit impregnací a dejte také pozor na to, abyste ho na zimu nezapomněli uklidit dovnitř. Pokud by zůstal venku, je nutné dbát na dotažení všech spojů, aby se do něj nedostala voda a nerozklížila ho. Pokud nemáte prostor k uskladnění, můžete nábytek ochránit šitými voděodolnými kryty.

Druhou variantou jsou samozřejmě nábytky ratanové či kovové – takové jsou trvanlivější, ale také většinou dražší variantou.

Zvolit můžete plastový nábytek, ale řekněme si to upřímně. Plast nikdy nebude vypadat tak dobře jako dřevo nebo kov.

Chybět by neměly polstrované potahy – kov ale i dřevo jsou na delší sezení nepohodlné. V dnešní době můžete pořídit i voděodolné sedáky, které nepoškodí ani UV záření a ony tak neztratí barvu a kvalitu. Ty levnější naopak nemusí přečkat ani jedno léto.

Podlahovou krytinu volte odolnou a nenáročnou na údržbu. Dlaždice či dřevěné desky jsou elegantním a vhodným řešením.

Před nepřízní počasí i zraky sousedů Vás mohou ukrýt slunečníky či látkové zástěny a rolety. Koupit můžete sundavací zástěnu, kterou jednoduše připevníte na zábradlí balkonu a v případě potřeby zase lehce sejměte. Slunečníky volte spíše sklopné – nastavitelné.

V horkých letních dnech, můžete také na balkon jednoduše přesunout celou pracovnu a pracovat tam, když už nebudete chtít být pořád zavření doma.

Jak vidíte, zařídit si krásný balkon není nic těžkého. A pokud na něm stále chcete kouřit, elegantní popelníky mohou také tvořit zajímavou dekoraci…

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *