Tipy a rady

Skandinávský styl, aneb bydlení ve znamení svěžesti

Soužití s neutrálními barvami

Skandinávie je proslulá nedostatkem světla a tamní lidé si ho velice váží. Naučili se vnést jej co nejvíce do svých interiérů a proto hrají ve skandinávském stylu světlé barvy svou velkou roli. Krémová, bílá, béžová, světle šedá nebo světle žlutá to jsou barvy, které k tomuto stylu neodmyslitelně patří. Interiér v severském stylu působí otevřeně a vzdušně. Nenajdete zde žádná tmavá zákoutí ani přebytek tmavých barev. Typické jsou zde otevřené prostory. Prosvětlit místnosti můžete také použitím zrcadel.

 

skandinávský styl

 

skandinávský styl

 

skandinávský styl

Přírodní materiály v hlavní roli

Základem severského neboli skandinávského stylu jsou přírodní materiály. V interiérech se objevují prvky s použitím dřeva, bavlny, kovu, kůže, skla či lnu. Jelikož jistě milujete právě přírodní materiály stejně jako přírodu, vneste tyto prvky do svého bytu. Dřevěná prkna či trámy na stěnách, velká prosklená okna, kovové prvky v koupelně či kuchyni, doplňky z přírodních textilií jako je bavlna či len. Je na vás, co budete preferovat a po čem sáhnete první. Nezapomeňte vše sladit ve stejném tónu barev. Výsledek by měl být harmonický s pocitem minimalismu.

 

skandinávský styl

 

skandinávský styl

Dekorujeme po skandinávsku

I když je tento styl ve znamení minimalismu a na doplňky si moc nepotrpí i tak byste je neměly úplně opomenout. Díky výrazným doplňkům, barvám a vzorům získá váš domov na osobitosti a ztratí strohost. Sáhnout můžete po dekách, polštářích či přehozech, které vytvoří útulnou atmosféru domova. Co se doplňků týče volte zajímavé designové kousky, ovšem žádné lapače prachu, ale praktické kousky jako jsou obrazy na stěnu (typické jsou citáty, geometrické tvary či jednotlivá písmenka třeba v kovovém provedení) v jednobarevném rámečku, vázy na květiny nebo originální designové květináče. U dekorací vsaďte na barvy jako je červená, zelená, žlutá či růžová.

 

skandinávský styl

 

skandinávský styl

 

skandinávský styl

 

Nebojte se zkombinovat moderní prvky s vintage dekoracemi. I tato kombinace vypadá ve skandinávském stylu velice půvabně. Co by vám v interiéru rozhodně nemělo chybět jsou kovové svícny, skleněné vázy, drátěné misky, dózy či krabičky na drobnosti. Abyste docílili požadovaného vzhledu snažte se volit nábytek jednoduchých tvarů, používat přírodní materiál, světlé barvy a maximum světla.

 

Zdroj fotografií:belivindesign.com, pinterest.com, freshome.com, home-designing.com

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *