Bazény, sauny, vířivky

Finské sauny a saunování

Obyvatelé Finska (a i ostatních severských zemí), jsou více odolní vůči nachlazení a dalším onemocněním. Saunování zbavuje těla škodlivin, a tak je vhodné navštěvovat saunu několikrát týdně.

Finská sauna má velice dlouhou historii. První sauny nevypadaly jako ty dnešní – již v období středověku vznikaly tzv. „kouřové domy“, které později nahradily horkovzdušné sauny. Sauny byly v tehdejší době veřejné. Po první světové válce se finské sauny rozšířily i do dalších zemí. Nyní je ve Finsku sauna součástí téměř každého obydlí. Doba pokročila – přistupuje se k individuálnímu saunování v klidu domova. I v Česku se finské sauny těší velké oblibě.

Jak finská sauna funguje?

Ve finské sauně se teplota vzduchu pohybuje cca v rozmězí od 90ti do 100°C, v dolní části sauny je teplota asi 60°C. Díky vysokým teplotám je vlhkost vzduchu velice nízká (pohybuje se asi okolo 2-5%). Teplo se ve finské sauně šíří vzduchem ze saunových kamen, následně ohřívá pokožku a tím dochází k jejímu prokrvení.

 

Jak se saunovat

Saunování bychom měli vydržet asi po dobu 8-15ti minut. Někdo samozřejmě vydrží saunování kratší dobu a jiný déle. Neměli bychom se přepínat. Ve chvíli, kdy jsme se pořádně zpotili a nemůžeme v sauně vydržet, saunu opustíme. Poté by mělo dojít k ochlazení organismu (nejlépe pod sprchou). Po sprchování se můžeme ještě osmělit v ledovém bazénku. Nakonec se osušíme a odpočineme si. Celý postup bychom měli opakovat minimálně 3x.

Účinky

Saunování ve finské sauně zlepšuje činnost srdce, plic i jater, působí jako prevence proti nemocem, odplavuje z těla škodliviny. Zlepšuje stav pohybového ústrojí (působí blahodárně na páteř, klouby, artrózu i revmatismus), působí proti poruchám krevního tlaku (hypotonii). Zlepšuje stav lehkých kožních onemocnění (akné, celulitida). Perfektně působí proti stavům úzkosti a depresí.   

Kontraindikace

Návštěva finské sauny se není vhodná pro osoby s vysokým krevním tlakem, zánětlivým onemocněním či s maligním onemocněním. Pokud špatně snášíme vysoké teploty nebo máme kožní onemocnění s otevřenými ránami, měli bychom se saunování vyhnout.  Kromě uvedených nemocí by se neměly saunovat ženy v prvním trimestru těhotenství.

 

Jak poznáme luxusní finskou saunu?

Pokud jsme se rozhodli pro domácí finskou saunu, měli bychom si nejprve rozmyslet, zda ji budeme chtít mít umístěnou v interiéru nebo venku. Při výběru bychom si měli dát pozor i na kvalitní zpracování – sauna by měl být vyrobena z velice kvalitních dřevin (například: Africká vrba, Červený cedr, Kanadská borovice, Skandinávský smrk, Osika. Jedná se o materiály, které jsou velice příjemné k pokožce (příliš se nezahřívají) a jsou odolné (tyto materiály vydrží desítky let). Saunu můžeme mít prosklenou, se zakulacenými lavicemi, s dokonalým systémem ovládání a filtrace a s unikátním osvětlením, i s audiosystémem, který je odolný vůči vodě.

Saunahouse.cz – Prodej saun a sauny na míru

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *