Bydlení čtenářů

Geniální dílo je stručné

Příznivcům postačí obrázky, těm nechápajícím pár slov. Kultivovanost a vzdělanost mají k sobě velmi blízko. Pověstná fialová saka a bílé ponožky již z obchodních jednání zmizely, ale nevkusně splácané domy a omezený myšlenkový potenciál rychlokvašených podnikatelů u nás stále přetrvají. Ani dům nelze stavět, jako když pejsek a kočička pekli dort. Buranským smíšením nesourodých prvků krása nevznikne. Dosáhnout ladnosti znamená vytvořit řád, vědomě omezit výběr použitých prvků a určit jim vhodné proporce. Někomu takové stavby připadají strohé a mají-li jinou střechu než sedlovou, mylně je hodnotí jako socialistické. Ale to je stejný omyl, jako když někdo je schopen odmítat v reklamní grafice červenou barvu, aby nebyl považován za rudého. Bohužel, najdou se takoví.
Leckdo nechápe, co by měl na funkcionalismu či minimalismu obdivovat. Talent se nerozmělňuje v nepodstatných přídavcích. Geniální dílo je stručné. V dobrém vtipu není jediné slovo navíc. To platí obdobně pro jakýkoli kvalitní výtvor lidského ducha.

Hodnota místa

Naši hostitelé jsou oba stavaři, ale stavbou rodinných domů se nezabývají. Se synem bydleli v panelovém domě, ve zrekonstruovaném bytě. Jasně si určili svůj cíl a důsledně šli za jeho dosažením. Chtěli bydlet v rodinném domě, ale ne v jakémkoliv a ne kdekoliv. Jejich profesní vzdělání jim poskytlo dostatek zdůvodněných informací o moderní architektuře, vycházející z funkcionalistické tradice. „Takový moderní, jednoduše a účelně tvarovaný dům jsme chtěli postavit,“ říká pan majitel. Nejprve pro něj hledali vhodné místo. Kroužili kolem Prahy a vytipovali si oblast jihozápadně od města. Brzy zjistili, že jsou k mání pozemky v přijatelné ceně, ale vesměs v lokalitách nově zastavovaných, neodůvodněně zvaných satelitní městečka. Vytipovali si asi tři varianty a jeli se na místo podívat se svým známým architektem. Tam zjistili, že tak si své bydliště skutečně nepředstavují. Začali pak vyhledávat pozemky pouze v zastavěných oblastech. Našli si asi deset různých pozemků, jejichž majitele se snažili telefonicky oslovit. Brzy poznali, že vesměs není snadné pravého majitele zastihnout na příjmu. „Pověřili jsme tedy malou realitní kancelář, aby kontakt zprostředkovala. Po nějaké době jsme dostali nabídku dvou pozemků, mezi nimiž byl i náš favorit, a po rychlé dohodě jsme ho koupili,“ vysvětluje náš hostitel.

Bydlení v zahradě

O projekt požádali svoje známé architekty, o nichž věděli, že pracují v požadovaném moderním stylu. Hotové stavby architekta, který se úkolu ujal, se manželům líbily a brzy se dočkali prvního architektonického návrhu. Vzájemné porozumění bylo takové, že se návrh realizoval jen s minimálními změnami. V domě tvaru jednoduchého kvádru zaujímá podstatnou část přízemí otevřený obývací prostor s celou jižní stěnou skleněnou, orientovanou do zahrady. Naproti tomu v severní stěně domu nejsou téměř žádná okna. Dům byl od počátku koncipovaný jako bydlení v zahradě, s volnou návazností interiéru, terasy a zahrady. „Terasu využíváme v létě velice hojně, je součástí našeho obydlí. Příjemné osvěžení nám poskytuje i bazén s protiproudem,“ pochvaluje si pan domácí. V přízemí je také umístěn pokoj pro hosty s vlastním příslušenstvím. V domě jsou celkem tři koupelny, ke každé ložnici přísluší jedna vlastní. Kromě dvou ložnic se v patře nachází také pracovna. V uzavřené rodičovské části je ložnice, koupelna, šatna a druhá malá pracovna.

Hledání dodavatele

Hledání stavební firmy poskytlo zajímavé zkušenosti. Manželé si vytipovali z časopisů asi osm stavebních firem, které se věnují výstavbě rodinných domů. Všechny oslovili, všichni projevili o zakázku obrovský zájem. Následně všem poslali seriózní zadání k výběrovému řízení a najednou zájem opadl. Z osmi firem poslaly své nabídky jen tři: „Jeden z uchazečů měl u poloviny položek odchylku v desetinném řádu,“ vysvětluje náš hostitel. „Do telefonu mi asistentka vysvětlila, že je to jen její písařská chyba a že opravený rozpočet okamžitě pošle znovu. Nikdy již žádný nepřišel.“ Zbyly dvě firmy. Investoři se vypravili k té levnější, kde vznesli pár dotazů na upřesnění některých položek. Majitel a přípravář, s nimiž jednali, slíbili, že do týdne pošlou upřesnění, ale také nikdy nic neposlali. Zbyla tedy jediná firma z osmi, ta nejdražší. Ta dům nakonec opravdu postavila k naprosté spokojenosti investorů. Nejprve navštívili jednu jejich realizovanou stavbu a promluvili s majitelem. Svoji zkušenost s dodavatelskou firmou charakterizoval stručnými slovy, že jim důvěřoval. To stačilo, firma zakázku získala. Naši hostitelé ji mohou opět klidně doporučit. Dnes spokojeně hodnotí: „Domníváme se, že dům je výborně navržen, bydlí se nám v něm skvěle. V poschodí máme všude plnou výšku stropu a i v horkých letních dnech je tam velmi příjemně, žádné parno. Ceníme si, že bydlíme v zastavěné oblasti, v obci. Je tu veškerá infrastruktura, i doprava do města funguje.“

Pavel Rydl

Rádi byste bydleli nově a lépe? Desítky developerských projektů ZDE!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *