Bytový textil

Koberce z přírodních materiálů

Vlna má navíc unikátní vlastnost – je schopna absorbovat a uvolňovat klimatickou vlhkost, takže v pokoji díky tomu lépe dýcháme. Lanolín obsažený ve vlně dává těmto kobercům další devizu – vyšší odolnost proti zašpinění vlivem „tukové“ impregnace, což ocení rodiny s dětmi či domácím mazlíčkem. Óda na vlnu má i svou stinnou stránku: vlněné koberce jsou oblíbenou cílovou destinací molů. Ubránit se jim můžeme častějším větráním a luxováním koberců z obou stran (z lícu i rubu).

Koberce s kelimovou (hladkou) vazbou bychom měli čas od času obrátit. Jako ochranný přípravek se osvědčuje přírodní rostlinný olej proti molům určený na vlněné koberce (spotřeba je asi pět litrů na 10 metrů čtverečních). Vlněné koberce mohou během prvního půl roku používání pouštět vlas. Není třeba se znepokojovat, je to přirozený jev. Vlasy vyčnívající nad ostatní nikdy nevytahujeme, zastřihneme je nůžkami do výšky ostatních.

Pokud někdo z rodiny trpí alergickou reakcí na vlnu, ale přesto chceme na podlaze přírodní materiál, řešení existuje. Velice módními jsou koberce z rostlinných vláken jako je sisál, juta, kokos či mořská tráva. Nevyrábějí se sice sériově, tudíž patří mezi dražší krytinu, jsou však velmi elegantní a osloví nás svými vlastnostmi: jsou ekologicky šetrné, nealergenní, tvarově stabilní, tlumí zvuk a mají dlouhou životnost.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *