Dekorace

Vůně jara v zimě

A protože mluvíme o jaru – zastavme se na skok u jednoho z poslů jara – hyacintu, je to cibulovina, která stojí za bližší pozornost. Kromě široké škály barev od bílé až po tmavě modrou (běžně již jsou k mání i květy smetanové a žluté) tato květina pronikavě voní. (Mimochodem tato její přednost je zároveň i malou “slabostíí” – hyacinty není vhodné umisťovat do ložnice – pronikavá vůně v malém prostoru může způsobit i bolesti hlavy). Díky velkému množství barev můžeme vybrat vhodnou květinu do každého interiéru a sladit jí s vybavením. Velmi působivé jsou také kombinace květů do několika barevných odstínů. Nesmíme ale nikdy zapomenout také na sladění květináče s celou dekorací.

Chceme-li navodit romantickou něžnou atmosféru – vybereme světlejší pastelové odstíny květů – velmi působivá je kombinace růžových a bílých, nebo smetanových odstínů. Naopak temně modré, fialové květy kombinované s ostře žlutými rozhodně upoutají pozornost a budou působit velmi dominantně. Tmavší odstíny se také lépe hodí do pánských pokojů a pracoven. Veselý rozverný dojem dosáhneme sesazením většího množství barev do skupiny. Hitem poslední doby pak je aranžmá v průhledné nádobě, ve které vynikne struktura rostliny včetně její kořenové části.

Řezaná či hrnková kvetoucí rostlina by v interiéru rozhodně neměla chybět. Zejména v mrazivých dnech do něho vnáší příslib blížícího se jara.

Zdroj foto: Holandská květinová kancelář

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *