Dekorace

Zelená do ložnice patří

Pokud patříte mezi spáče, kteří v noci často pochodují po bytě, měli byste se vyhnout kaktusům – sukulentům. Látky obsažené v jejich ostnech komplikují při poranění hojení pokožky, takže pokud byste na ně v noci narazili, o příjemném setkání nelze hovořit. Ekzémy mohou způsobit květiny s chlupatými lístky (například pokojová primulka či begonie brvitá a další), alergickou reakci na pyl šáchor či dnes módní bambus.

Do ložnice nepatří ani příliš aromatické rostliny (pelargónie, hyacint, gardénie) – někomu jejich vůně vadí, navíc lákají hmyz. Největší nebezpečí představují plísně, objevující se v zemině, z níž se do okolí šíří spóry a obtěžují tak život alergikům. Jak na ně? Pěstujte rostliny v hydroponickém roztoku!

Květiny mohou růst v samostatné nádobě, nebo ve dvou vložených do sebe: do spodní doplňujete vodu (podle vodoznaku poznáte, kdy ji doplnit), do horní (může mít mřížku nebo lze zvolit „zakořeňovač“ z plastu) patří květina s kořeny a například keramzitem, který musí umožnit dobrou cirkulaci vzduchu. Nejenže při tomto způsobu pěstování rostliny dobře prosperují, vytvářené vlhko zaručuje zdravé spaní a svěží vzduch.

FOTO DREAMSTIME, EUTOFASHION, IKEA

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *