Dětské pokoje

Bezpečnost dětí nejen v jejich pokojích 2

Spává převážně v postýlce v ložnici rodičů, aby časté noční vstávání nebylo zároveň pochodovým cvičením po bytě. Tato postýlka je zároveň první malou hernou, místo k objevování hraček a musí splňovat přísná kritéria. Pokud se jedná o dřevěnou postýlku s výškově polohovatelnou matrací a bočnicí, kterou lze spustit, platí podobná pravidla jako u zábradlí schodiště. Mezerami nesmí projít dětská hlavička, příčky bočnic musí být svislé proti pozdějšímu vyšplhání, ošetření dřeva musí být dle norem. Je dobré mít spodní část vnitřního prostoru obloženou polstrováním. Stejně tak musíme dbát na zavěšení hraček, různých barevných lákadel tak, aby nezpůsobily dítěti zranění, aby nebylo možné cokoliv spolknout. Většina hraček pro tento věk má ze zákona popis, pro který věk jsou určeny. Je možné koupit i postýlku s kovovým lehčeným rámem, se silonovým polstrováním a matrací z lamel. Tyto postýlky ne vždy vyhovují dlouhodobému využití. Jejich předností je jednoduché složení pro transport a příležitostné využití. Stejně tak je třeba dbát na okolí postýlky, zaslepit elektrické zásuvky, odstranit z dosahu věci nevhodné a cenné.

 

Později, až začne dítě spávat v samostatném dětském pokoji, je nutné myslet o krok napřed před malým průzkumníkem. Děti objevují to, co pro vás je dávno známé, a to nejenom dotykem. Opět je vhodné zaslepit elektrické zásuvky, odstranit předměty, které umožní šplhání, okna opatřit bezpečnostní petlicí pro otevřený i zavřený stav. Pozor na rostliny a květináče v místnosti, případně na zemi. Ne vše je jedlé. Stejná pravidla platí o klíčích ve dveřích. Pozor na rohy nábytku (plastový chránič), dřevěné nezapravené prvky, nevhodná držadla, úchytky a madla.

Patrová postel je taky možným místem úrazu. Zpočátku je dobré ji vybavit boční zábranou proti pádu ve spánku. Schody musí být bezpečné, kování a šrouby zakrytované. Totéž platí o pracovním stole, kontejneru, skříni s posuvnými či otvíravými dveřmi, sedacím nábytku včetně pracovní polohovatelné židle. Skleněná výplň dveří může být efektní, ale na proskakování je nevhodná. Pokud máte skleněné výplně dveří, popř. desku na stole, je dobré využít kalené bezpečnostní sklo nebo polep bezpečnostní fólií. Dětský pokoj lze vybavit doplňky, jako například malou multifunkční hernou s houpačkou, lanem, provazovým žebříkem, hrazdou, žíněnkou. Nic proti, pokud je tento výrobek dobře nainstalován v odpovídajícím věku vašeho dítěte.

Co se týká materiálového a barevného pojetí, vaší invenci se meze nekladou. Využijte jí, později už často váš názor nebude směrodatný. Z materiálů stále převažuje dřevo (často lamino), upravené ekologickými laky. Vydrží dlouho a neokouká se. Pochopitelně i plasty hrají v dětském pokoji svoji roli, pokud chceme pestrost, lehkost, stohovatelnost, tvarovou a barevnou variabilitu.

Kuchyň

Obdobná pravidla, jako v předešlém odstavci, platí paušálně pro celý byt. Vaření, horká voda, olej, rozpálená plotýnka, trouba, žehlička, mixér, mikrovlnná trouba, kuchyňské náčiní, chemické čističe, zápalky, jsou opět možným ohrožením. Nepropadejte falešné pýše, že vaše dítě je rozumné a mějte oči i vzadu. Podle Murphyho zákonů vypadá rozpálené sklo stejně, jako studené. Nepátrejte proč! 

Autor: Ing. arch. Petr Brandejský

Použité zdroje: Wikipedie, Neufert – Navrhování staveb, citaty.net

Použité fotografie: MT Nábytek, Ing. arch. Petr Brandejský

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *