Dětské pokoje

Úpravy a zařízení dětského pokoje

Bezpečnost dětí je na prvním místě

Zvědavost a potřeba všeho se dotknout je dětskou přirozeností, ale v případě nevhodně zařízeného dětského pokoje může být i nebezpečná. Proto je důležité, abyste zvolili takové vybavení pokoje, se kterým se váš potomek nezraní ani si nijak neublíží. Začít můžete místem pro spaní. Zkontrolujte zatížitelnost postele, hlavně u poschoďových postelí. Rám postele by měl být dostatečně pevný, aby unesl hmotnost dítěte. Další potencionální rizokovou oblastí jsou nejrůznější poličky, regály a vysoké skříně. Je vhodné je upevnit ke stěně dostatečně pevným ukotvením, aby se nemohly převrátit v případě, že se na ně dítě zavěsí.

Pokud má váš potomek v pokoji „pirátskou truhlici pokladů“, kam si ukládá svůj „lup“, je dobré z ní i z jakýchkoliv jiných truhlic a beden odstranit kování. Zabráníte tak neumyslnému zavření, které by mohlo dítěti ublížit. V případě skříní je zas nevyhnutelné, aby bylo jejich otevírání lehké, a to i zevnitř.

I při nákupu a instalaci nábytku a svítidel dbejte na zvýšenou pozornost. V ideálním případě by měly být hrany a rohy oblé. To je možné docílit nákupem vhodných židliček a pracovních stolků. V případě komod a skříní, kde jsou pravé úhly nevyhnutelné, musíme přistoupit k obložení nebezpečných hran pěnovou hmotou nebo samolepicími oblými kryty. Taktéž není vhodné používat v pokoji stropní svítidla nebo lampy, které se mohou převrátit nebo se rozpálí na takovou teplotu, že se o ně můžou děti popálit.

Důležité je pohodlí

To, jak se dítě v pokoji cítí, určuje další množství faktorů. Přirozeně je to velikost místnosti. V případě jednoho dítěte by měla být velikost pokoje zhruba 14 až 18 metrů čtverečných. Významné je také vizuální pohodlí – ať už jde o výběr barev nebo osvětlení pokoje. Pro barevné ladění pokoje všeobecně platí požadavek lehkých barev a harmonického dojmu. Pokud však chcete experimentovat, měli byste se vyvarovat extrémům a velkému množství barev. Dítě má stejně jako každý z nás svůj osobitý vkus. Co se líbí nám, se nemusí líbit jemu. Proto dejte přednost spíše pastelovým a neutrálním barvám.

V případě světel a vytoužené světelné pohody v pokoji je vhodné instalovat na noc tlumená světla, která umožní dítěti v případě potřeby bezpečně vyjít z pokoje. Pro děti školního věku platí všeobecné pravidlo postavení lampičky na pracovním stole. Ta by měla být umístěná tak, aby světlo lampy dopadalo vždy ze strany ruky protilehlé k té, kterou dítě píše.

Pozornost je potřeba věnovat také podlaze. Děti si často hrají na zemi a vhodně zvolenými materiály můžeme předcházet nachlazení. Ideálním řešením je podlahové vytápění. Jako podlahovou krytinu je vhodné použít teplé materiály, jakými jsou dřevěné parkety nebo korek. Co se týká koberce, volte spíše menší velikost, která bude sloužit jako plocha na hraní. Koberec po celé ploše podlahy pokoje není vhodný, protože se hůře udržuje a často je zdrojem prachu.

Při zařizování dětského pokoje se také můžete nechat inspirovat oblíbenými postavičkami vašich ratolestí. Ať už máte doma chlapečka nebo děvčátko, existují dnes na trhu různé tematicky laděné série tapet, nástěnné dekorace nebo dětský nábytek s různými motivy. Zda váš potomek preferuje pohádky Walta Disneyho s postavičkami princezen, medvíka Pú nebo autíčka anebo dá přednost české klasice v podání krtka nebo vydařené kutilské dvojici Pat a Mat – výběr je jen a jen na něm.

Možnosti vybavení a zařízení dětského pokoje jsou dnes téměř neomezené a záleží tedy jen na vás a vašem dítěti, v jakém stylu pokoj zařídíte. Stačí se nechat inspirovat a vaše ratolest se může ve svém království cítit jako v pohádce. A zkrášlit vašemu drobečkovi bezstarostné roky dětství příjemným prostředím je určitě v zájmu každého milujícího rodiče.

Zdroj a foto: HORNBACH

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *