Jak se staví sen

Jak se staví sen: Rozhovor s designérkou Kamilou Douděrovou

Ing. arch. Kamila Douděrová studovala na fakultě architektury ČVUT, kde se soustředila hlavně na navrhování sociálních staveb, a zároveň spolupracovala s několika architektonickými ateliéry. Zkušenosti také získala během stáže ve Francii na École d´architecture de Nantes.

V současnosti se již samostatně věnuje jak návrhům rodinných domů, tak interiérovému designu. Často jde o architektonické koncepty přes vizualizace a technické nákresy až po finální realizaci. Vždy se snaží vyjít vstříc klientovi a jeho představám. Nevyhýbá se grafickým návrhům či výrobě modelů.

Co pro Vás bylo nejtěžším úkolem v poslední proměně kuchyně a obývacího pokoje v pěstounské rodině?

Jako ve většině přeměn, je nejtěžší úkol vše stihnout ve stísněném časovém limitu. Zde jsme se rozhodli proměnu uchopit komplexně, tedy tak, aby změněná dispozice dávala smysl i v plánované přístavbě a rekonstrukci domu. Kvůli dispozičnímu umístění kuchyně do stávající jídelny, kde chyběl odpad a všechny přívody vody pro kuchyň, bylo nutné vysekat nové přívody i odpad ze stávající koupelny.

Dalším složitějším úkolem pro nás bylo rozhodnutí, zda-li se pouštět do nového okna a tím vyřešit problém nedostatečného prosvětlení místnosti. Navrhli jsme mezi pracovní desku a horní skříňky okno – úzké a široké, zakomponované do linky tak, že pracovní deska proběhla i místo okenního parapetu.

Poslední složitost nás provázela po celou dobu, jednalo se o starý dům, křivost a nerovnosti stropu a stěn byly obrovské, což nás na jednu stranu inspirovalo k podhledovým deskám pro částečné zakrytí stropu, zároveň nám to nejednou zkomplikovalo situaci.

Na co by měli lidé dbát a dávat pozor při tak rozsáhlé rekonstrukci jako je vybourání okna, předělání rozvodů vody a elektřiny?

V zásadě, když je na vše dost času, může se vše dělat pečlivě, není se čeho obávat. U okna se s největší pravděpodobností bude muset vložit nad plánovaný otvor nový překlad, např. ocelový profil.
Tam, kde přivádím vodu a odpad z jiné místnosti, je třeba počítat s tím, že trubka bude nejspíš vedena vysekaným kanálkem v podlaze, tudíž se jedná i o rekonstrukci podlahy.
U elektřiny bych se nebála, pakliže se rekonstrukce chopí odborník, na vás už je jen smysluplně rozmyslet ovládání světel, špatně zvolené vypínače mohou znepříjemnit plnohodnotné užívání místnosti.

Myslíte si, že je ostrůvek s varnou deskou v kuchyni dostatečně bezpečný pro děti?

Žádná varná deska není ideální hračkou pro malé děti, je jedno jestli je to ostrůvkové nebo klasické uspořádání. Varné desky mají dětské pojistky. Ostrůvek je dispozičně nejlépe funkční pro pobyt všech dětí v kuchyni, mohou stát kolem dokola a pomáhat.
Z té strany, kde jsou umístěny barové židličky, se deska dostatečně rozšiřuje tak, aby bylo možné ostrůvek využívat jako bar či příležitostný jídelní stůl.

Sedací pytle v obýváku jsou pro děti výborné, ale co pro dospělé, kteří se budou chtít dívat na televizi? Jsou dostatečně pohodlné a mohou nahradit křeslo nebo sedačku?

Interiér je navržen pro mladou rodinu, využíváme toho, mají hodně dětí, a tak je přípustná větší hravost v návrhu.
Nábytek jsme volili snadno přemístitelný, mobilní, flexibilní.
Místo těžké sedací soupravy jsme navrhli spoustu sedacích pytlů, jsou lehké a vhodné pro děti, děti si je mohou přemisťovat, hrát si na nich jako na ostrůvcích, shluknout je dohromady a být společně s rodiči anebo je přemístit třeba až do kuchyně .

V obývacím pokoji jsme nezapomněli ani na důstojné zákoutí pro dospělé, otočná křesílka jsou pohodlná i pro starší osoby.
Na televizi bude vidět ze všech koutů, jak z kuchyňského, tak ze všech pytlů i z křesílek, je přidělána na výsuvném otočném rameni.

Co si myslíte, že se Vám v této proměně nejlépe povedlo a máte z toho největší radost?

Největší radost mám, že se nám podařilo dodržet zvolený koncept sjednotit místnosti dispozičně, barevně i materiálově. Pomohla nám nová podlaha jednotná v obou místnostech, odstranění starých kamen, která tvořila bariéru mezi prostory.
Myslím, že se nám podařilo vytvořit interiér pro fungování a trávení volného času celé velké rodiny pohromadě, hry a pohyb dětí.

Barevná kombinace bílé, zelené a hnědé barvy je pěkná a působí příjemně. Jakou barevnou kombinaci máte nejraději Vy osobně a použila byste ji ve svém bytě nebo domě?

Barva je pocit, nemůžu tedy říct, která barevná kombinace je mou nejmilejší, každý prostor na mě působí jinak, vyvolá jinou barevnou představu o daném prostoru. Proto je velice důležité vybírat prvotně odstíny přímo na místě, nikdy jen doma u stolu. Nicméně osobně mám raději bílý základ a třeba jednu nebo dvě barevně akcentované stěny.

Jaké rady byste dala lidem, kteří budou zařizovat kuchyň a obývací pokoj, kde se budou pohybovat malé děti?

Maximálně bych prostor dětem přizpůsobila. Co nejméně ostrých hran, zásuvky opatřila záslepkami, to ale každý rodič dobře zná. Prostor bych zařídila svěže, mladistvě, otevřeně, bez zbytečných bariér. Klidně bych pořídila dočasný lehce přemístitelný nábytek, stolečky na kolečkách, sedací vaky…

Jaký je podle Vás nejhorší možný prvek, který byste nikdy nepoužila a např. při rekonstrukci bytu odstranila jako první?

Odstranila a nepoužila bych vše nekvalitní, nevkusné, co jen zabírá místo, neplní žádný účel.

Více informací naleznete na stránkách www.iprima.cz

Pokud máte i Vy nějaké dotazy na designéry, napište nám do diskuze. Odpovědi na vybrané otázky uveřejníme opět v článku.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *