Koupelny a toalety

Nápadný půvab volně stojících van

Fotografie koupelen, případně ložnic, jimž dominuje vana stojící na nožkách či podstavci v prostoru, působí vždy velmi efektně. Než se ovšem do pořízení takové vany pustíte, je dobré důkladně promyslet tři důležité věci – prostor, finance a důvod. Aby patřičně vynikla, potřebuje alespoň ze tří stran dostatek místa na procházení. Vana může stát v prostoru a nemusí se přitom opírat o žádnou zeď. Může také přiléhat k jedné zdi na kratší straně, kde se napouští. Ještě náročnější na prostor je umístění vany v místnosti mimo koupelnu. Těžko si představit romantičtější a více odpočinkovou ložnici než tu s vlastní prostornou vanou. Ale pouze za předpokladu, že postel bude od koupele dělit několik kroků a že se při neopatrném pohybu nenacáká do peřin.

Jedinou prostorovou výjimku tvoří koupelna zařízená v historickém stylu. Dříve koupelny bývaly malé, pokud se tedy v městských bytech vůbec vyskytovaly. Vana na nožičkách byla samozřejmost (doplňoval ji kotel na ohřívání teplé vody), protože vestavěné vany se začaly vyrábět až později. S přihlédnutím k dějinám tedy lze historickou vanu na nohách či podpěrách dát i do malé koupelny, otázkou ale zůstává, zda to v dnešní době není škoda peněz.

Volně stojící vanu z kolekce IL BAGNO ALESSI DOT navrhl Wiel Arets, cena od 143 420 Kč (LAUFEN)

Obdélníková MY ART je vyrobena z Quarylu, cena od 25 500 Kč (VILLEROY & BOCH)

Levná verze neexistuje!
Samostatně stojící vany v interiérech patří vizuálně i finančně do nadstandardu, nebo alespoň do vyšší střední třídy. Kvalitní musí být nejen samotná vana, ale také stojanová baterie nebo integrovaný přepad, kterými se napouští voda. Podlaha v okolí vany musí být vybavena voděodolnou izolací. Místnost by měla mít navíc funkční odvětrávání, zvlášť nejedná-li se o koupelnu.

CONNECT DUO pro dvě osoby, cena od 9 360 Kč včetně přepadu (IDEAL STANDARD)

Kolekce STARCK X zahrnuje umyvadla, baterie, doplňky i samostatně stojící vanu s dřevěným obkladem, 237 656 Kč (DURAVIT)

Fotografie svádí
Než se pustíte do stavebních příprav, je důležité nalézt pravý důvod pro pořízení volně stojící vany. Okouzlující fotografie interiérů působí silně emocionálně, ale jelikož se jedná o nákladnou záležitost, měl by se do debaty vložit také rozum. V první řadě by si tento typ vany měli pořizovat milovníci koupelí. Kdo se často sprchuje a do vany se dostane jednou měsíčně, měl by koupi důkladně zvážit. Vana v ložnici udělá radost pouze v případě, když dotyčná domácnost disponuje ještě jiným plnohodnotným místem k mytí. V některých případech se investice do volně stojící vany neoddiskutovatelně vyplatí. Jedná se především o všechny typy historických koupelen, nebo naopak moderní stavby či přestavby, kde tvoří samostatně stojící vana výraznou součást designu. Jako příklad lze uvést koupelny, které mají od podlahy prosklenou stěnu nebo francouzské dveře vedoucí do prostorné a vzrostlé zahrady, u bytů na terasu skrytou před okolím. Vana umístěná v prostoru blízko prosklené plochy působí, jako by sama stála venku uprostřed přírody. A ten pocit za to opravdu stojí!

Exkluzivní měděná vana AMARCORD s bílou vnitřní vrstvou, info o prodeji u výrobce (RAPSEL)

Více se dočtete v časopise Bydlení
TEXT: Daniela Opočenská
FOTO: archiv firem

Zdroj: časopis Bydlení

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *