Kuchyně

Odšťavňovač potěší mlsné jazýčky i milovníky zdravé výživy

Na čem si pochutnáte

Odšťavňovat můžete ovoce i zeleninu. Nejvhodnější jsou pro tento účel citrusy, jablka, hrušky, ananas a kořenová zelenina. Naopak velice špatně se získává šťáva z banánů, broskví, meruněk, kiwi a moučných jablek. Tyto druhy ovoce jsou příliš měkké na to, aby z nich šla šťáva vymačkat. Chcete-li si přesto pochutnat na nápoji z nich připraveném, rozmixujte je najemno ve šťávě z jiného ovoce nebo v mléce.

Při nákupu vybírejte zralé a čerstvé ovoce – získáte z něj více šťávy. Pozor však na přezrálé kusy, rychleji ucpávají nástavec na drcení. Do některých odšťavňovačů můžete plody vkládat i se slupkou. Toho se však vyvarujte u citrusů – jejich kůra bývá chemicky ošetřena a navíc dodává nápoji nahořklou příchuť.

Ovocné šťávy se dají různě kombinovat. Máte svůj oblíbený recept? Sdělte ho ostatním v diskusi pod článkem!

Druhy odšťavňovačů

Pro běžné využití v kuchyni je určen odstředivkový a tlakový odšťavňovač. Samostatnou kategorii pak tvoří tzv. citrusovače, jejichž ruční varianta je v domácnostech rozšířená (k dostání jsou však i citrusovače elektrické).

Odstředivkové odšťavňovače (centrifugy) mají obvykle velkou rychlost a vysokou výtěžnost (tj. dokáží získat z každého kusu ovoce velké množství šťávy). Na diskovém struhadle ovoce či zeleninu nastrouhají na malé kousky, které rozprostírají na jemné sítko. Šťáva se získává odstředivou silou. Obsahuje trochu nižší podíl vitamínů a vlákniny než šťáva získaná lisováním pod tlakem. Je určena k rychlé spotřebě. Tento typ přístroje je vhodný pro přípravu ovocných šťáv.

Tlakové odšťavňovače surovinu rozmělní a přes jemné sítko šťávu protlačí. Podle způsobu, jakým to dělají, se dělí na homogenizéry a přístroje s hřídelemi. Homogenizér dokáže z vložených surovin udělat také pyré, přístroje s hřídelemi vylisují šťávu pomocí „šneku“ nebo mezi dvěma do sebe zapadajícími spirálami.

Tento způsob zanechává ve šťávě více vitaminů, minerálů i vlákniny. Pro ty, kteří chtějí připravovat převážně šťávy z listové zeleniny a bylin, jsou tlakové odšťavňovače vhodnější než odstředivkové.

Podle čeho vybírat

Předem je třeba si ujasnit, co od přístroje očekáváte. Má jen odšťavňovat? Některé odšťavňovače mají i další funkce, například výrobu těstovin nebo mixování. Důležitou vlastností, kterou byste měli zohlednit, je údržba. Ujistěte se, že všechny díly, které je třeba omývat, je skutečně možné snadno očistit a že jdou snadno složit dohromady. Používáte-li myčku na nádobí, vyplatí se vám zvolit přístroj, jehož díly se dají omývat v myčce.

Dalšími parametry jsou bezpečnost, rychlost, hlučnost a výtěžnost.
Výtěžnost je pro vás takřka stěžejní – kvalitní odšťavňovač totiž může ze stejného množství surovin připravit až o čtvrtinu více šťávy.
Zkontrolujte, zda má přístroj dobrou stabilitu a pojistku proti přehřátí. Obzvlášť máte-li malé děti, bude se vám hodit přístroj, který se nespustí bez nasazení krytů.
Čím vyšší počet otáček odšťavňovač využívá, tím živin a enzymů zůstane ve šťávě zachováno. Snižuje to navíc její trvanlivost. S počtem otáček za minutu většinou trochu roste i hlučnost, avšak některé firmy si již s tímto problémem dokázaly poradit.

Pokud chcete, aby vám přístroj dlouho vydržel a práce šla pěkně od ruky, nešetřete na něm. Levné přístroje mívají slabý motor a ovoce se do nich musí krájet na malé kousky, aby se příliš nezavařily.

Nyní zbývá už jen nakoupit chutné ovoce a můžete se každé ráno probouzet se sklenicí lahodného domácího džusu. Dobrou chuť!

Máte vy nebo vaši přátelé nějakou zkušenost s odšťavňovačem? Můžete se o ni podělit s ostatními čtenáři v diskusi pod článkem.

Foto: Moulinex, Philips, BOSCH

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *