Rady ptáka Loskutáka

Rady ptáka Loskutáka: Dr. Byt – Rodinné bydlení do 600 000 Kč

V reportáži se podíváme na dokončené vybavení bytu 3+kk o ploše 83 m2 v nové panelové zástavbě, který byl kompletně přestavěn a vybaven tak, aby se realizace finančně vešla do 600.000 Kč.

Při vybavení bytu se většina prostředků použije na kuchyň, sedací soupravu a vybavení úložných prostorů a postele. V tomto bytě máme kuchyň plnohodnotnou a celkem velkou, s dostatečným množstvím úložného prostoru. S laminovým povrchem jak čelního povrchu, tak laminové desky.

Výhoda moderních laminátových povrchů je jejich příznivá cena a dlouhá životnost. Tyto materiály je dobré použít vždy, když chceme ušetřit prostředky, ale zase si dopřát dostatečně velkou kuchyň. Obecně se dá říct, že kuchyň tvoří asi 30 % z celkové investované částky. Kuchyní by se mělo při plánování vybavení bytu vždy začít. Jednak protože má z celkového vybavení zpravidla nejvyšší cenu, a také protože je potřeba ji kompaktně zasadit do prostoru tak, aby ostatní vybavení navazovalo jak materiálově tak barevně.

V tomto bytě jsme v laminátovém povrchu navrhli i ostatní nábytkové vybavení a to „na míru“ od truhláře, abychom mohli integrovat nejen televizi, ale i budoucí audio-video soupravu. V dnešní době celkem hodně klientů klade důraz na dostatečně velkou sedací soupravu, aby po celém dni v práci mohli usednout na sedací soupravu a odpočinout si. Proto jsme zvolili sedací soupravu větší, koženou a černou, aby kontrastovala se světlou kuchyní. Vzhledem k jižní orientaci celého prostoru na jižní stranu, mohli jsme si dovolit i výraznější červenou dominantní výmalbu i červené křeslo a doplňky.

Podlahy jsou v takovýchto bytových komplexech zpravidla již ve standartu dubové nebo bukové jako v tomto případě. Lamino je zase cenově dostupné a lze i dobře kombinovat.

Doplňky v tomto prostoru jsou obrazy květiny a doladění materiálů jsme zvolili plastové cenově velmi dostupné židle, které jsou u stolu z materiálu jako je pracovní deska a tím jsme zase ušetřili spoustu prostředků a nemuseli hledat složitě stůl solitérní a k tomu židle. Toto řešení stolu má plné boky, stůl je nenápadný a masivní kovová konstrukce umožní i větší zátěž. Pohodlně se k němu vejdou čtyři židle.

Takže kuchyň, sedací souprava, jídelní stůl a nábytek vyšla celkem asi 325.000 Kč, tedy asi 55% z celku.

V posteli člověk stráví zhruba třetinu svého života, proto je velmi důležitá. My jsme zde přidali z rozpočtu trochu více, než je obvyklé asi 15% tedy 90.000 Kč. Základem je více zónová matrace – tyto jsou pružinové, kombinace latexu a antibakteriálních vrstev. Roztoči tedy mají smůlu. Výhodou těchto matrací je také to, že odvádějí vlhkost. Lidské tělo se v průběhu noci také potí a někteří lidé mohou vypotit 0,5-1,0 potu. Postel a matrace jsou nezbytné pro kvalitní spánek.

Úložných prostorů nikdy není dost. My jsme zvolili zase cenově přijatelnější lamino. Skříň je s posuvným mechanizmem a policemi a tyčemi. Celkově jsme se zde dostali na 75 % rozpočtu.

Dětský pokoj chlapce jsme zvolili ze sytějších barev a nábytku pro náctiletého – tedy s větší postelí. Postel pokoji dominuje stejně tak jako tmavá námořní modrá, kterou jsme zkombinovali s nábytkem bílým a bukovým. Cílem je vždy vyřešit dětský pokoj tak, aby nebyl cenově náročný, protože děti rostou a dětský nábytek není pořizován na dlouhou dobu.

 

Sledujte i přístí pořad Rady ptáka Loskutáka v sobotu 8.12.2012 v 17:35 na NOVĚ

Doporučuje vzhlédnout i další reportáže přímo na webu loskutak.nova.cz

Doporučuje reportáž: Pomocníci pro vánoční úklid

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *