Úložné prostory

Správné členění

Současná výstavba a zejména nové developerské projekty již delší dobu dávají přednost bytům s otevřenou dispozicí. Ačkoli převládá snaha vytvořit co nejvzdušněji působící prostor, mnohem přirozeněji a uvolněněji se cítíme, pokud jsou jednotlivé funkční zóny od sebe alespoň částečně odděleny. Způsobů, jak toho dosáhnot, existuje více. Zvolit můžeme například různé příčky, které mohou být z cihel, tvárnic nebo sádrokartonu. Tím však daný prostor pevně vymezujeme a případné změny jsou možné pouze za pomoci náročnějších stavebních úprav. Další možností jsou posuvné systémy a dveře, jaké známe zejména u vestavných skříní a které se používají hlavně pro oddělení ložnice a šatny nebo obývacího pokoje a pracovny. Nejjednodušší variantu pak představuje rozdělení místnosti pomocí nábytku. Obvykle k tomuto účelu slouží regály, knihovny, skříně, ale také paravány, nízké police či květinové stolky nebo stojany. Méně obvyklé, ale zajímavé moderní řešení představují průsvitné závěsné dekorativní panely (dodávají se obvykle v sadě). Nabízí je u nás například společnost Koziol. (www.koziol.cz)

 

Obytnou místnost lze rozčlenit také jádrem, do něhož je integrována sestava s televizí a z druhé strany věšáková stěna. (Alnus)

 

Obývací pokoj s jídelním koutem zajímavě rozděluje úzká příčka, jejíž funkce v interiéru je zdůrazněna použitím odlišného druhu tapety. (Foto: A. S. Création)

 

Nejčastějším způsobem členění kuchyně spojené s jídelnou bývá barový pult. V tomto případě úzký regál navazuje na jídelní stůl a lavici. (Foto: Nábytek Max)

 

Malý pokoj pro školáka vyžaduje chytré nápady. Zde pracovní místo odděluje vysoký regál. (Foto: IKEA)

 

Spojení ložnice a šatny je velmi praktické. Pokud schováte šatnu za posuvnou stěnou, zatáhnete dveře a rázem máte uklizeno. (Foto: Woodface)

 

Zdroj: Náš útulný byt

 

Doporučujeme další tematické články, které řeší aspekt uspořádání a úspory místa:

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *