Zahrada

Správnou péči o zahradní nábytek zvládnete i bez montérek

Nové postupy nátěru, které zvládne opravdu každý

Při představě údržby a natírání nábytku se nám jistě vybaví špinavý štětec, pokapané oblečení a spousta nepořádku. Jednoduše řečeno vše, čemu bychom se rádi pokud možno vyhnuli. Existuje však i snadnější řešení, díky kterému se obejdeme bez pomoci a vyhneme se i zdlouhavému úklidu. Místo štětce dnes totiž můžeme využít speciálně navržené aplikační rukavice s hustými vlákny, které umožňují rovnoměrné nanášení ochranného prostředku bez ušpinění sebe i okolí. Rukavice navíc obsahují vodotěsnou vložku, která zabraňuje proniknutí gelu dovnitř rukavice a poškození pokožky. Ještě výrazněji šetří čas další novinka na trhu, aplikátor PowerPad, se kterým lze snadno ošetřit dřevěné podlahy. Na podlahy se často zapomíná, případně nezbývá čas ani chuť na namáhavé a mnohahodinové ohýbání nad plechovkou. Díky aplikátoru, který kombinuje výhody nanášení štětcem a houbou, si však ušetříme svoje klouby a získáme navíc dokonale hladkou a rovnoměrnou úpravu povrchu. „Tyto účinné pomůcky velmi usnadňují údržbu venkovních dřevěných povrchů, kterou poté hravě zvládne opravdu každý,“ doplňuje Barbora Hrodějová, brand manažerka značky Xyladecor. A jaký je vlastně správný postup údržby, který zaručí krásný vhled dřevěného nábytku po několik sezón?

Základem péče je pravidelnost

Před uskladněním k zimnímu spánku je naprostou nutností nábytek očistit. Použít lze vodu a neutrální mýdlo, případně speciální čisticí prostředky, které si poradí i s velmi silným znečištěním, a výrazně tak zkracují dobu s péčí spojenou. Poté by mělo následovat lehké přebroušení povrchu brusným papírem. Při suchém broušení dřeva může vznikat nepříjemný prach, proto tam, kde je to možné, doporučují odborníci využít techniku broušení za mokra. Po této první fázi je třeba nechat dřevo zcela vyschnout a zbavit ho i přebytečného prachu. Pak již nastává čas na nanesení ochranného prostředku. Výběr správného ochranného prostředku je v celém procesu péče o zahradní nábytek to nejdůležitější. Měl by být natolik kvalitní, aby dřevo ochránil proti UV záření, nepřízni počasí i zešednutí. Kromě odpuzování vody by také měl odpuzovat nečistoty a tím šetřit čas i během aktivního využívání nábytku. Na pultech jsou k dostání ochranné nátěry mnoha podob. Příkladem je Xyladecor Gel, který kromě zajímavé konzistence nabízí i volbu mezi třemi barevnými odstíny pro zachování autentické podoby podkladového dřeva. Tato péče je opravdu nezbytná, jelikož jsou dřevěné povrchy v exteriérech ohrožovány rozličnými vlivy. Které jsou ty nejčastější?

Vlivy spolehlivě ničící krásu dřevěného zahradního nábytku

Dřevo ohrožují v první řadě povětrností podmínky, a to zejména změna obsahu vody a UV záření. Změna obsahu vody způsobuje, že dřevo bobtná a stahuje se. Při opakování tohoto procesu vznikají ve dřevě praskliny, které ničí jeho estetickou hodnotu a oslabují jeho strukturu. Pokud není dřevo řádně ošetřeno, může dojít také dojít k biokorozi. Vysoký obsah vody totiž vytváří ideální prostředí pro množení hub, které na dřevo útočí. Houby nepozorovaně mění barvu dřevěného nábytku, případně ho mohou zcela zničit. „Podobně destruktivní účinek má také dřevokazný hmyz, stačí si vzpomenout na pověstné červotoče. S nimi i s povětrnostními podmínkami si však kvalitní ochranný nátěr poradí,“ uzavírá Barbora Hrodějová, brand manažerka značky Xyladecor.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *