Tipy a rady

Jak cestovat s malým dítětem?

Cestujeme autem

cestování s malým dítětem

Důležité je vědět, jak dlouho autem pojedete. Pokud cestujete s novorozencem musíte si dobře rozmyslet, jak daleko s ním pojedete. Sice stále spinká ale potřebuje nakrmit, pokud kojíte je to jednoduché, ovšem když máte láhev musíte ji mít kde ohřát. Při cestování se starším dítětem musíte brát v potaz to zda vydrží celou cestu sedět a zda má dost jídla a tekutin.

 

Když plánujete urazit delší vzdálenost musíte zvážit pohodlí dítěte tak, aby v autě vydrželo. V dnešní době jsou již vozidla a sedačky s možností eso-fix, kdy můžete sedačku položit, aby si dítě mohlo zdřímnout. Také byste měli naplánovat dost zastávek, aby se dítě prohýbalo a bylo schopné pokračovat v cestě. Nezapomeňte mu přibalit dostatek hraček, které ho po cestě zabaví. Můžete mu také pustit v rádiu pohádky, které ho uklidní a zabaví na dlouhou dobu, případně můžete společně zpívat jeho oblíbené písničky.

 

Trasu byste měli dobře naplánovat a zjistit zda nejsou po cestě uzávěry nebo případně nějaké opravy na komunikaci. Pro dítě by bylo nepříjemné, pokud by se rodiče stresovali a hledali marně cestu a tím pádem by dítě v autě strávilo více času než je nutné.

 

Dbát byste měli také na počasí. Pokud je venku zima není zas takový problém cestovat. Jakmile se auto vytopí vysvlečte dítěti bundu a v pohodě tu cestu vydrží. V případě léta je to však už horší. Zvláště ve vozech bez klimatizace, kdy hrozí přehřátí, nebo nafoukání do uší dítěte pokud jedete s otevřeným oknem.

Cestujeme městskou dopravou

Pokud plánujete cestovat autobusem či metrem, měli byste velice dobře upevnit kočárek nebo dítě posadit na bezpečné sedadlo, případně ho připoutat jsou-li ve vozidle pásy. Cestou můžete dítě zabavit například vykládáním, co může v okolí vidět, nebo mu vykládat či číst pohádku z knížky, kterou si přibalíte do batůžku.

Cestujeme vlakem

cestování s malým dítětem

V případě cestování vlakem musíte zabezpečit, aby vám dítě neběhalo po vagonu a nehrozilo mu tím nebezpečí. Nejlepší je dítě zavřít společně s vámi v kupé a vzít mu dostatek hraček (případně hračku, která ho nejvíce baví), aby vydrželo celou cestu sedět. Pokud potřebujete jít na toaletu a cestujete s dítětem sama, vezměte ho raději s sebou. Zásadně nedoporučujeme žádat lidi o pohlídání. V dnešní době nevíte s kým cestujete.

 

Cestování ve vlaku může být pro dítě větší zábava. Jednak se mu můžete jako rodiče naplno věnovat,  hrát si s ním třeba nějaké hry nebo mu vykládat pohádky a navíc pokud je dítě unavené, můžete mu ustlat na sedačkách a dítě se pohodlně může vyspat až na konečnou.


Zdroj fotogtrafií: https://pixabay.com, https://unsplash.com

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *