Zahrada

Rostliny v interiéru podle Feng-šuej

Nejzákladnější pravidlo praví, že rostliny musí být zdravé a živé. Květiny, kterým opadávají listy, jsou nějak nemocné či uschlé, totiž představují stagnující energii. Naopak zdravá, bující zeleň symbolizuje růst a rozvoj. Z tohoto důvodu je také krajně nevhodné uchovávat doma sušené květiny – jako adekvátní náhradu si ale místo nich můžete pověsit na zeď obraz, či koupit květiny umělé. Ty sice nemají takovou moc, jako živé rostliny, ale je daleko lepší koupit umělé květiny než uchovávat ty staré, zaprášené a suché.

Rostliny vytvářejí různé typy energií také podle svého tvaru. Vzpřímené rostliny s rovnými, špičatými listy jsou energií jang – mužskou energií světla, aktivity a radosti. Takové květiny my se měly umisťovat na jih a do rohů místnosti či zahrady, kde pomáhají rozproudit energii, která se tam jinak ztrácí a zpomaluje.

Naopak převislé formy zeleně a druhy s kulatými listy symbolizují jin – ženskou energii tmy, pasivity a smutku. Pro jejich uklidňující účinek je dobré takové rostliny umisťovat více na sever.

Pozor ovšem na dlouhé ostré listy a trny! Pichlavé tvrdé listy vysílají do svého okolí jako malé šípy negativní, agresivní energii. Takové rostliny je lepší mít umístěné někde, kde jejich listy nebudou mířit na místa, kde se lidé často zdržují. Ale na druhou stranu jsou velice dobrými „hlídači“. Ideální je takové rostliny postavit před vchod do domu, aby dům chránily před nezvanými návštěvníky a negativní energií.

Rostliny v interiéru podle Feng-šuej

Kaktusy je lepší postavit před dům. Budete pak chránění a v bezpečí.

Ananasovník s dlouhými, tvrdými listy je do interiéru naprosto nevhodný. Mnohem lepší je dracéna s měkkými listy, o které se nemůžete popíchat. 

Rostliny v interiéru podle Feng-šuej

Bonsaje, jejichž růst byl uměle zpomalen a zkorigován by také neměly být v bytě přímo vystaveny. Vytvářejí atmosféru stísněnosti.

Co se týče řezaných rostlin, nejlepší je takové rostliny nekupovat. Jakmile květinu uříznete, je mrtvá. A navíc jsou květy pěstované ve sklenících s využitím chemikálií a umělých postupů značně zdegenerované a jejich přirozená energie potlačená. Raději než koupit řezané je lepší pořídit květiny v květináčích a ty pak třeba přesadit na zahradu. Zkuste se také vyhýbat plastovým květináčům. I ten nejošklivější hliněný květináč je mnohem lepší než plastový.

Rostliny v interiéru podle Feng-šuej

Navíc můžete květináčem symbolizovat element země a podpořit tak uklidňující energii tohoto prvku.

Rostlinami umístěnými v interiéru se také dá podpořit proudění pozitivní energie čchi. Toto rozestavění se ale řídí už trochu složitějšími pravidly, o nichž bude řeč v  dalším článku Rostliny v interiéru.

Co se týče specifického výběru zeleně, zlaté pravidlo je, že záleží především na barvě květu a podmínkách, které rostlina k životu potřebuje. Břečťan, cesmína a azalka rostou kupříkladu lépe, pokud mají výhled na sever. Zatímco kopretina, pelargonie a jiřina zase potřebují jih. A pokud chceme vyjádřit například energii ohně, použijeme k tomu rostlinu s červenými květy. Energii dřeva symbolizují všechny rostliny a v interiéru je možné jim další energie přidat kupříkladu výběrem květináče (modrá nádoba symbolizuje vodu apod.).

Existuje ale několik rostlin, které je rozhodně dobré na zahradě i v bytě mít, protože vyzařují větší energii než jiné druhy.

Rostliny v interiéru podle Feng-šuej

Rostlinou Feng-šuej je nazývána tlustice. Její listy se podobají mincím a energii kovu. Proto je dobré stavět ji na západ či severovýchod. Ovšem nedoporučuje se umisťovat ji na jihovýchod (oblasti bohatství), protože tam by mohla být v rozporu s energií dřeva. Pokud ji do interiéru zakomponujete správně, podpoříte energii bohatství umírněně – nebudete mít nouzi, ale peníze nad vámi nezískají moc.

Zahradní orchidej představuje dobrý vkus a ženskost. Její vliv umocníte, pokud ji umístíte na sever – směr jin.

Rostliny v interiéru podle Feng-šuej

Žluté narcisy pomáhají kariérnímu růstu. Podporují jistotu, sebeúctu, napomáhají profesnímu postupu a získání odměn. Rozvíjí vnitřní talent. Podobně mohou sloužit ale i hyacinty.

Rostliny v interiéru podle Feng-šuej

Magnolie kromě ženskosti symbolizují i šťastné manželství a sladkost.

Rostliny v interiéru podle Feng-šuej

Chrysantémy jsou rostlinami usmiřování. Pomáhají rovnat spory a sbližovat rozhádané lidi.

Květy slívy přinášejí štěstí, krásu a štědrost.

Co se stromů týče, energii pomáhá zvýšit cypriš. Jedle a modrý cedr jsou stromy prosperity. A samozřejmě není možno nezmínit jasmín, který je jako „strom přátelství“ dobrým dárkem, pokud jdete k někomu na návštěvu.

Rostliny hrají ve feng-šuej důležitou roli a takovou by měly hrát i ve Vašich životech, obydlích a zahradách. Na rozdíl od výrobků lidských rukou totiž skoro neexistuje rostlina, která by vyzařovala vyloženě zlou energii. Jen je nutno rostliny znát, pečovat a o ně a zacházet s nimi tak, jak potřebují a jak je pro ně nejlepší.

Zdroj fotografií: pixabay.com

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *