Tipy a rady

10 tipů jak dokonale vybavit váš domácí bar

Znáte to, máte nějaký svůj oblíbený nápoj, ať již alko nebo nealko, ale když přijde návštěva, má zcela jiné chutě. Čím je pohostit a neurazit? Tradiční pivo se hodí spíše do hospod a bílé nebo červené víno je příliš obyčejné. Jak tedy vybavit váš bar a mít jistotu, že vaši návštěvu uctíte jak se patří?

Místo abychom oslovili na ulici náhodné kolemjdoucí, šli jsme na to chytřeji. Podívali jsme se na internetu do obchodů a zjistili zajímavé informace o tom, který alkohol máte/má vaše případná návštěva nejraději. Které lahvinky se tedy vyplatí pořídit? Jsou to tyto:

Diplomatico Reserva Exclusiva 12y 0,7l 40%

Vůně karamelu, pečených banánů, sušeného zázvoru, vanilky, kokosu nebo pomerančové kůry. Sladká chuť medu, čokolády, ovoce a dubu. A ocas? Karamel, čokoláda a snad i trocha tabáku. Jednoduše řečeno, v této buclaté lahvi se skrývá venezuelský poklad plný výrazně sladké chuti.

Diplomatico Reserva Exclusiva 12y se v poslední době těší velké oblibě. Zcela právem. Jde totiž o opravdu povedou lahev, kterou si snad nejde nevychutnat. Tenhle rum je jako dělaný pro pomalé pití a postupné poznávání všech jeho vrstev. Nebojíme se dokonce tvrdit, že po každé sklence v Diplomaticu Reserva Exclusiva 12y najdete něco nového. 

Třeba vůni sušeného zázvoru, kokosu, vanilky, karamelu, oříšků nebo pečených banánů, kterou následuje plná sladká chuť. V té pro změnu najdete něco z čokolády, medu a dřeva. A celý zážitek uzavírá teplá chuť karamelu, medu a trocha tabáku.

Tohle se Venezuele a Diplomaticu vážně povedlo. Stejně jako jejich další lahve. Že by za to mohl ten deštný prales a hory, vedle kterých palírna Diplomatico stojí?

 

PŘEJÍT DO OBCHODU

 

Ron Zacapa Centenario 23y 1l 40%

Zacapa je  jediný rum, který se nachází v Síni slávy karibských rumů, je destilován z fermentovaného čistého panenského sirupu cukrové třtiny. Zraje systémem Solera v nadmořské výšce 2 333 metrů v sudech z bílých dubů, ve kterých zrál dříve Bourbon a Sherry Pedro Ximenez. Ron Zacapa Centenario 23 je vyráběn z těch nejpečlivěji vybíraných rumů o průměrném stáří 23 let, které jsou následně blendovány po dobu minimálně jednoho roku. Tento rum je odborníky všeobecně pokládán za „Best in the World“.

 

PŘEJÍT DO OBCHODU

 

Diplomático Reserva Exlusiva 12y 0,7l 40% + 2x sklo GB

Dárkové balení s 2 skleničkami.
Diplomático Reserva Exclusiva je top produktem značky Diplomático. Tento rum je držitelem řady mezinárodních ocenění.
Diplomático Reserva Exclusiva zraje dlouhých 12 let v sudech z bílého kanadského dubu a následně je destilován metodou „Pot Still“.

Barva : magická jantarová.
Chuť : výjimečně vyvážená, získaná díky umu a řemeslné dovednosti místního sklepmistra.
Vůně : je velmi bohatá, příjemná a uklidňující. Opravdový skvost.

Země původu : Venezuela

Klimatický a geografický charakter Venezuely společně s lidskou dovedností mají rozhodující vliv při výrobě rumu. Venezuelský rum tak má nezaměnitelný charakter, který nenaleznete na žádném jiném místě na světě.
Rumy značky Diplomático garantují nejvyšší standard kvality produkce a zaručují všem konzumentům opravdu nezapomenutelný zážitek.

 

PŘEJÍT DO OBCHODU

 

Fassbind Williams Eaux De Vie 0,7l 41%

Exkluzivní ovocná pálenka ze Švýcarska. Pro výrobu jsou použity pouze dokonale vyzrálé hrušky odrůdy Williams, takové, které získaly sytě zlatožlutou barvu. Tyto hrušky jsou pak ručně vybrány a je z nich vytvořen rmut, který se pak destiluje za použití tradičních metod. Výsledný nápoj odpočívá ještě šest měsíců. Tato výjimečná pálenka získala zlatou medaili na International Spirits Competition roku 2008.

Nápoj má intenzivní aroma hrušek Williams, v ústech krásný hruškový buket, tělo je vyvážené, plné, závěr velmi dlouhý a ovocný.

 

PŘEJÍT DO OBCHODU

 

Bumbu Rum 0,7l 35%

Barbados. Ostrov, na kterém prý rum vznikl. Každopádně se tady vyrábí už více než 400 let. A právě Bumbu chce být co nejblíže původní receptuře. Podle ní námořníci do rumu přimíchávali několik druhů místního koření. Stejně jako dnes do Bumbu. Základem je 8 druhů cukrové třtiny z 8 okolních států. Když k nim přidáme čistou a nefiltrovanou vodu, zrání v sudech pro burbonu a ruční blend, vznikne parádní kousek.

Karibik. Slunce. Pláže. Maňana. Je úplně jasné, proč si zrovna tuto část světa oblíbili námořníci i piráti. Přímo to tady vyzývá ke sklence něčeho dobrého. Proto asi není žádným překvapením, že právě v Karibiku, konkrétně prý na Barbadosu, vznikl první rum.

A právě z Barbadosu pochází i tahle lahev. Bumbu je vyráběn na základě původní receptury, podle které se do rumu po vypálení přidává několik druhů místního koření. Je samozřejmě tajemstvím, o jaké koření jde. Výrobce aspoň naznačuje, že jsou to všechno přírodní složky ze Střední a Jižní Ameriky.

Tajemstvím ale už není, že základem pro tuhle lahev je 8 druhů cukrové třtiny. Každá z jiného státu.

  • Barbados: Jemná, nasládlá, se stopou po vanilce a banánu.
  • Belize: Výraznější, kávová a kokosová.
  • Brazílie: Lehká a ovocná s vůní tropického ovoce jako mango a papája.
  • Kostarika: Výrazně aromatická s příchutí po koriandru a zázvoru.
  • Dominikánská republika: Plná, zároveň ale sladká. Se stopou po mléčných bonbónech a vanilce.
  • Salvador: Jemná, květinová.
  • Guyana: Bohatá zemní. Místy až zemitá. S chutí čokolády a karamelu.
  • Honduras: Výraznější, se stopami po pomerančích a zázvoru.

Když ke všem těmto chutím přidáme čirou, nefiltrovanou vodu z Barbadosu, zrání v sudech po bourbonu a výhradně ruční výrobu i blend, výsledek musí chutnat jedině skvěle.

Bumbu má příjemně jemnou, nasládlou vůni banánů, karamelu, vanilky a nakouřeného dubu. Chuť je naopak o něco výraznější se stopami po zázvoru, pečených oříšcích a novém koření. Závěr pak opět jemný a nasládlý.

Rum podle nejstarších receptů.

 

PŘEJÍT DO OBCHODU

 

Legendario Elixir De Cuba 7y 0,7l 34%

Celkový charakter výjimečně lahodného kubánského rumu Legendario Elixir de Cuba udávají nasládlé rozinky, které jsou v destilátu macerovány po dobu jednoho měsíce. Vůně nabízí jemnou ovocnou sladkost kombinovanou s typickou příchutí panenské šťávy vysoce kvalitní kubánské cukrové třtiny. Žádný jiný kubánský rum nechutná tak jako Legendario Elixir de Cuba.

Legendario Elixir De Cuba 7yo 0,7 l 34% je kubánský rum s bohatou jemnou sladkou chutí. Vyrábí se na Kubě od roku 1945 a to z nejlepší vybrané cukrové třtiny. V rumu Legendario Elixir jsou macerované rozinky, díky kterým rum dostává jedinečně jemné aroma a chuť.

 

PŘEJÍT DO OBCHODU

 

Gold Cock 1995 Whisky 20y 0,7l 49,2%

Limitovaná edice jednosladové whisky. Gold Cock whisky byla uložena do sudů již v roce 1995 a zrála celých 20 let, aby byla v roce 2015 stočena do lahví a poprvé představena veřejnosti. Whisky byla vyrobena z výběru odrůd moravského ječmene a čisté pramenité vody, celou tu dobu odpočívala v českých dubových sudech. Její chuť je více nasládlá, rumovější, s ovocnými hlavně pomerančovými tóny.

Whisky byla stočena v síle 49,2%, což je číslo, které odpovídá stupni rovnoběžky, která protíná sídlo společnosti Rudolf Jelínek.

Aroma vanilky, ovoce a jablek. Chuť je dřevitá, ořechová, mírně hořká. Limitovaná edice v omezeném množství, která už se nebude opakovat.

 

PŘEJÍT DO OBCHODU

 

Don Papa 0,7l 40%

Rum Don Papa v českém překladu znamená pantáta. Jedná se o kvalitní filipínský rum z cukrové třtiny, která rostla na vulkanické půdě v nejúrodnější oblasti Filipín, Negros Occidental. Tento rum Vás zaujme krásně až legračně vypadající lahví, ve které ovšem naleznete velice kvalitní rum.

 

PŘEJÍT DO OBCHODU

 

Ballantine‘s 30y 0,7l 40% GB

Ballantine’s 30 Years Old je naprostý vrchol mezi nejkvalitnějšími skotskými whisky a patří k těm nejdražším a nejexkluzivnějším whisky světa. Její barva je tmavě zlatá, ve vůni je jemná sladkost a náznaky dubu. Tělo má jemné, ale silné a se sebedůvěrou. V chuti je komplexní, tlumená, nese mírné stopy sherry, medu, květin, kouře a moře. Závěr je velmi dlouný a velmi elegantní. Jedná se o vzácný a exkluzivní blend nejkvalitnějších sladových whisky Skotska, z nichž každá zrála k dokonalosti v dubových sudech alespoň 30 let. Tato whisky se dodává jen v omezeném množství a poptávka po ní vždy mnohonásobně překračovala nabídku. Jediná možná volba pro náročné milovníky, kteří jsou ochotni zaplatit za to nejlepší.

 

PŘEJÍT DO OBCHODU

 

Diplomatico Vintage 2000 0,7l 43% GB

Rok 2000 byl v novodobé historii Venezuely pro sklizeň cukrové třtiny jedním z nejlepších. Vysoké teploty během dne a vlhkost v kombinaci s nižšími než průměrnými srážkami vytvořily ideální podmínky pro dozrávání cukrové třtiny. Vzhledem k této výjimečné sklizni Destilerias Unidas ještě pozorněji než obvykle monitorovala průběh zrání destilátu, který vzešel ze starobylého kotlíkového destilačního zařízení a kotle Batch Kettel, s vírou že jeden den bude možno prohlásit tento rum za unikátní vintage rum.

 

PŘEJÍT DO OBCHODU

 

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *