Osvětlení

Úsporné žárovky někdy problikávají. Poradíme vám co s tím

Problikávání žárovek může být krátkodobé a dlouhodobé. Pokud LED žárovky už nějakou dobu používáte, zřejmě jste zaregistrovali, že po stisknutí vypínače nezhasnou naráz. Nějakou dobu jim to zkrátka trvá. Za tím stojí elektronika s tzv. filtračními členy, jež se nachází v samotné technologii LED žárovek. 

Technologie LED žárovek

Jejím úkolem je rovnoměrná redukce toku elektrické energie, jež se v nich po určitou dobu kumuluje. Jakmile proto svítidlo vypnete, svítí tak dlouho, dokud mu to tato energie, jíž má v zásobě, dovolí. Řeč je o problikávání krátkodobém, které naštěstí nemusíte nijak řešit. Ono se s ním ani nedá nic dělat. Vážnější problém však představuje problikávání dlouhodobé. 

Jak se zbavit dlouhodobého problikávání

Pokud ovšem problikávání ve vaší žárovce neustane, musíte jeho příčiny hledat někde jinde. Na vině v tomto případě většinou bývá indukce elektrického napětí ve vodiči mezi vypínačem a zdrojem osvětlení. Nebudeme zacházet do podrobností, co přesně tento jev způsobuje, každopádně zbavit se jej můžete mimo jiné pořízením si kvalitnějšího zdroje osvětlení. 

Pomůže kompenzátor i výměna vypínače

Pokud ani po jeho výměně problikávání neustane (přeci jen se tímto způsobem řeší následek, ne příčina), je na místě odborný zásah do elektrické sítě. Velmi dobrou službu v těchto případech poskytuje i zařízení zvané kompenzátor, jež jednoduše napojíte na světelný zdroj. Pokud používáte vypínač s doutnavkou, může však být na vině nedostatek proudu, jenž jí prochází. V tomto případě pak je na místě vyměnit tento vypínač za standardní.

Tak snad jsme vás od LED žárovek a úsporných zářivek neodradili. I přes výše zmíněné potíže jsou v domácnostech, firmách i průmyslových provozech přínosem, a to zdaleka nejenom ekonomickým. Vědecky prokázaný je i pozitivní vliv LED žárovek na zdraví člověka jako takového. Ale o tom zase někdy příště. 

 

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *