Zahrada

Včely a motýli v zahradě

Proč včelám a motýlům chybí pastva?

Včelky měly dříve od jara až do pozdního podzimu pastvy relativně dostatek. Celou sezónu kvetly ovocné stromy, které tvořily její základ, na mezích rostla spousta květin a louky byly ve srovnání s dnešními velmi druhově pestré. Na pasekách se dalo najít spoustu malin a ostružin a v lese si zase nasbíraly medovici. Dnes už je výběr pastvy značně chudší. Stále sice pěstujeme ovocné stromy, ovšem na polích je v posledních letech doplňuje spíše řepka. Louky jsou zplundrované a druhově jednotné a po lesních malinách se už také zaprášilo. Pokud chceme pro hmyz něco udělat, můžeme začít rovnou u nás na zahradě.

Přírodní zahrada pro včely a motýly

Přeměnit zahradu na prostředí přirozenější pro včely, motýly, hmyz i bezobratlé živočichy nemusí být tak náročné, jak to na první pohled vypadá. Základem je vytvořit jim druhově bohatší prostředí, tedy částečně změnit skladbu rostlin, anglický trávník postupně nahrazovat rozkvetlou loukou a nevynechat ani kousek prostoru, na který můžete něco zasadit. Zahrádkáři vedou odvěký spor, zda je pro včely a motýly lepší vysadit původní rostliny, nebo jim dopřát exotické. I zde, jako ostatně u většiny záležitostí v životě, platí, že pravda je někde uprostřed. Původní rostliny by měly tvořit základ výsadby, ovšem je určitě dobré, když ji obohatíte i některými exotickými rostlinami. Například včely doslova milují invazivní bolševník, lupinu nebo vlčí boby.

Na co hmyz určitě přiletí

Motýli i včely si k vám určitě najdou cestu, pokud vysadíte svazenku vratičolistou. Svazenka neboli svazačka je silně medonosná rostlina, která kvete od jara až do pozdního června. Vyznačuje se opravdu vysokým obsahem cukru, který tvoří až 40 %. Včelaři svazenku obvykle vysévají od jara zhruba každé tři týdny, aby kvetla neustále. Medonosnou rostlinou jsou také astry, které se postarají o provzdušnění trvalkových záhonů a hrají pro hmyz důležitou roli koncem léta, kdy už přirozené potravy v přírodě ubývá. Nádherné a hmyzu prospěšné jsou také rozchodníky, tyto velmi odolné trvalky jsou vhodné pro nezkušené zahrádkáře, protože se u nich nedá vůbec nic pokazit. Květy rozchodníků jsou navíc tak veliké, že na nich nikdy nebude jenom jediný motýl.

Medonosné keře

Mezi včelí oblíbence patří zejména dřín, který poskytuje cenný nektar a pyl už v únoru. K časně kvetoucím keřům se řadí i na pěstování náročnější mahónie a vrba jíva, která nebude dělat obtíže ani nezkušeným zahradníkům. „Včely rády přiletí na růže, musí se ovšem jednat o neplnokvěté varianty. Ze zkušenosti mohu potvrdit, že nejoblíbenější jsou pnoucí růže, na kterých jsou během května doslova hmyzí sešlosti. Klasickým motýlím keřem je pak komule Davidova, mezi barevnými kultivary si vybere opravdu každý a když jednou člověk zažije tu krásu motýlů na zahradě, vrací se pro nové a nové motýlí či včelí keře,“ vysvětluje Václav Mařík ml., zahradník ze Zahradnictví Flos Praha.

Co vysadit pro včely a motýly

Muchovník oválný – vyniká překrásným zbarvením a jedlými plody

Brslen evropský – historicky původní dřevinu včely dobře znají

Bez černý – uplatníte ho i v kuchyni

Bobulové keře – ostružiny, maliny nebo rybíz využije hmyz a plody zužitkujete vy

Levandule – nádherně vám provoní zahradu

Mateřídouška – česká voňavá bylinka

Zaplévák – nádherné rostliny s dlouhou dobou kvetení

„Řada zahrádkářů zná a vysazuje motýlí keře, ale už málokdo ví, že existuje i včelí strom. Jmenuje se ampák a platí za ohromný zdroj nektaru. Pokud to tedy myslíte s živou zahradou plnou tvorů opravdu vážně, můžete uvažovat i o něm,“ doplňuje Václav Mařík ml., zahradník ze Zahradnictví Flos Praha.

 

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *