Krby a vytápění

Jak na vytápění rodinného domu? Přejděte na kondenzační plynový kotel a ekvitermní vytápění

Investujte do nového kotle

Investice do vlastního bydlení se vždy oplatí. Budujete něco, co patří jen vám, je to váš majetek. Při renovací staršího rodinného domu se obvykle přistupuje také k výměně kotle. I když ten původní ještě docela slouží, moderní kondenzační plynové kotle nabízejí úsporu financí. Pořízení nového kotle je spojeno s výdejem většího finančního obnosu, ale peníze se vám velmi brzy vrátí.

Ekvitermní regulace

Některé moderní plynové kondenzační kotle nabízejí pokročilou regulace vytápění. Jedná se o tzv. ekvitermní regulaci, která řídí vytápění kotlem podle aktuální teploty vzduchu, jež je venku. Princip fungování je poměrně jednoduchý. Řídící jednotka kotle, jehož součástí je i prostorový termostat, pracuje na základě údajů venkovního čidla teploty. Tomu pak přizpůsobí teplotu vody v otopné soustavě. Tímto způsobem se dají ušetřit náklady na energie. Je-li venku chladno a mrzne, teplota topné vody bude vyšší. Naopak, je-li venku tepleji, kotel vodu neohřívá na příliš vysokou teplotu.

Ekvitermní křivka

Rozhodující pro tento způsob vytápění je ekvitermní křivka, kterou stanovuje obvykle projektant topení. Vychází přitom z energetických ztrát konkrétního domu. Tato křivka ukazuje závislost teplot otopné vody a venkovního vzduchu. Ekvitermní regulaci vytápění lze úspěšně využívat při vytápění rodinných i bytových domů. A ideální je při využití právě s kondenzačním plynovým kotlem, který při nižší teplotě vody pracuje nejúsporněji.

Jak je patrné, v oblasti vytápění rodinných domů je stále co vylepšovat.

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *