Finance

Rostoucí ceny tepla jsou realitou, jak na ni zareagujete?

Vysoké účty za energie, zvýšené riziko nedostupnosti tepla či komodit potřebných k výrobě tepla (např. uhlí, zemní plyn) jsou nepříjemnosti, se kterými budeme muset počítat i v příštích letech. Vyloučit už lze přitom variantu, že účty za topnou sezónu nebudou výrazně vyšší než v předchozích letech. Domácnosti napříč Evropou před sebou mají dilema, jestli budou výše uvedená rizika akceptovat, nebo je omezí tím, že se stanou méně závislé na vnějších vlivech.

Vyšší samostatnost na externích dodávkách je mnohem dostupnější, než by se na první pohled mohlo zdát. V případě tepla a teplé vody lze využít výhod tepelných čerpadel, které na vstupu využívají geotermální teplo či venkovní vzduch, tj. komodity, jež jsou v prakticky neomezeném množství dostupné zdarma napříč republikou. Moderní tepelná čerpadla dokážou svým majitelům zajistit dostatek levného tepla a teplé vody bez ohledu na aktuální povětrnostní situace, a to bez ohledu na to, jestli je využijete u malého rekreačního objektu či velkého bytového domu. Navíc, u tepelných čerpadel nehrozí v dohledné budoucnosti omezování jejich využívání, tak jak je tomu právě u kotlů na tuhá paliva či zemní plyn. Naopak, jednotlivé vlády Evropy, včetně té tuzemské, se snaží podpořit rozšiřování tepelných čerpadel za pomoci dotací na jejich pořízení.

S tepelnými čerpadly se zbavíte starostí spojených s:

  • Aktuálními povětrnostními podmínkami, protože geotermálního tepla i venkovního vzduchu je k dispozici dostatek po celý rok.
  • Vývojem cen komodit, protože venkovní vzduch i geotermální teplo jsou k dispozici zdarma bez ohledu na spotřebované množství.
  • S dostupností komodit či jejich skladováním, protože geotermální energie a venkovní vzduch se v prakticky neomezeném množství nachází po celé republice.

Tepelná čerpadla jsou dlouhodobě nejúspornějším zdrojem tepla a teplé vody, a to i v porovnání s neobnovitelnými zdroji energie při vyloučení aktuálního nárůstu jejich cen, viz porovnání na webu tzb-info.cz.

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *