Bazény, sauny, vířivky

Francouzský bazén

Běžný bazén je v podstatě jen velkou nádobou, do níž vedou různé přívody a vývody. Těmi proudí voda do opodál umístěného složitého zařízení, aby se vyčistila v pískových filtrech, a případně se i někde ohřála. Tato soustava ale časem stárne a závada na potrubí vyžaduje zejména u větších bazénů složitou opravu, často i rozkopání celého bazénu. Kvůli složitosti systému je zde také poměrně vysoká pravděpodobnost úniku vody z bazénu či z potrubí.

Čím se francouzský bazén liší? Na rozdíl od těch běžných nemá jediný přívod vody, který by komplikoval stavbu a následnou údržbu. S pomocí systému ztraceného bednění vytvoříte rychle požadovaný tvar bazénu, vybetonujete a dovnitř umístíte tzv. liner, který odsáním vzduchu přilne na stěny. Tak vytvoříte z jednoho kusu dno i stěny bazénu, aniž by se vytvořil jakýkoli otvor, vpusť či výpusť, kde by v budoucnu mohl vzniknout problém. Liner lze v případě potřeby kdykoli vyměnit.

K čištění vody slouží jednotka bezpotrubní filtrace. Tu pouze umístíte na okraj bazénu. Filtrace se poté uskutečňuje v jednom místě. Do bazénu se nedělají žádné otvory, nehrozí tedy únik vody. Chod je plně automatický a takřka bezúdržbový. Filtry stačí jednou za čas vyprat v automatické pračce při teplotě 30°C. Jednotka může být doplněna i protiproudem a různými typy ohřevu.

Foto: DESJOYAUX

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *