Stavba

Hypotéku splácí dům

Jak to funguje?

Stavební řešení spočívá v oddělení střešní konstrukce od nosných a obvodových konstrukcí všech místností rodinného domu. Tím je eliminován vznik tepelných mostů a maximalizuje se tak účinnost tepelné izolace. Samostatná konstrukce střechy navíc umožňuje jednoduché osazení fotovoltaické elektrárny na střešní plochu. Celý dům je tedy navržen jako dům s téměř nulovou potřebou energie k vytápění a fotovoltaické a solární panely na střeše nejenže vyrábí energii pro spotřebu domácnosti, ale její nadbytek je takový, že po dodání do sítě za garantovanou cenu státem zaplatí uživateli vodné, stočné a ještě se může významnou měrou podílet na splácení úvěru.

Samozřejmostí je, že celý objekt je možno v budoucnu rozšířit pomocí přístavby ke stábvajícímu objektu.

Případová studie 1.

Fotovolaický systém o ploše 50 m2 na střeše energeticky aktivního rodinného domu o 5280 Wp s odhadovaným ročním výnosem cca 5.000 kWh. Cena tohoto domu je cca 1.600.000,- Kč. (v závislosti na cenách stavebních hmot..)

Pokud splácíte hypoteční úvěr 1.2 mil. Kč, což je 75% ceny nemovitosti, se splácením 20 let s úrokovou sazbou 5,29% (fixace 5 let), je vaše měsíční splátka 8.113 Kč.

Fotovoltaický systém na střeše domu může vydělat po dodání elektrické energie do sítě cca 5.354 Kč v průměru každý měsíc. Tedy během své životnosti celkem cca 1.606.200 Kč.

Případová studie 2.

Fotovolaický systém o ploše 100 m2 na střeše energeticky aktivního rodinného domu o 10.560 Wp s odhadovaným ročním výnosem cca 10.000 kWh. Cena tohoto domu je cca 2.100.000,- Kč. (v závislosti na cenách stavebních hmot..)

Pokud splácíte hypoteční úvěr 1.575 mil. Kč, což je 75% ceny nemovitosti, se splácením 20 let s úrokovou sazbou 5,29% (fixace 5 let), je vaše měsíční splátka 10.648 Kč.

Fotovoltaický systém na střeše domu může vydělat po dodání elektrické energie do sítě cca 10.708 Kč v průměru každý měsíc. – což je hodnota výše měsíční splátky úvěru. Tedy během životnosti panelů „vydělá“ celkem cca 3.212.400Kč.

Poznámky: Čísla kWh jsou závislá na geografickém umístění stavby a orientaci panelů. Životnost fotovoltaické elektrárny je 25 let, což je o 5 let více, než je doba splácení úvěru, takže při současných vstupních podmínkách lze předpokládat „výdělek“ nad rámec hodnoty úvěru přibližně 642.480 Kč. (100 m2) Před instalaci fotovoltaických panelů však doporučujeme ověřit si možnost její připojení k distribuční síti.

Závěrem lze konstatovat, že kvalitně izolovaná stavba s možností energetických zisků, které se dají přeměnit ve finanční prostředky může zajistit nejen kvalitní bydlení, ale také kvalitní život v této nemovitosti.

Několik způsobů, jak ušetřit za provoz domu

Zelená střecha zadržuje vodu a pouští ji do svodů „méně intenzivně a po delší dobu“, to má vliv na dimenzi kanalizačního potrubí. Na zelené střeše se dá relaxovat a exteriéry mohou vypadat nádherně. Také tráva je levnější než krytina… a šetří ekologii.

Pokud zvolítre koncepci uspořádání místností v budově tak, aby se daly větrat křížně, uspoříte nemalé množství energie za provoz klimatizace. Tu v uzavřených místnostech běžně nastavujeme na 19 až 20°C, ale při přirozeném větrání nám stačí k pohodě jen 24°C, protože větraná místnost není tak vlhká a tudíž je pro člověka pocitově výhodnější. …. a také jsme i méně nemocní…

Zachytávání dešťové vody je snadné a dešťová voda se dá užívat ke splachování WC a tak šetří náklady. Čtyřčlenná rodina snadno ušetří 70 m3 vody ročně jen splachováním WC. (cca 4.000 Kč ročně)

Fotovoltaická elektrárna na střeše pomáhá šetřit finance za dodávky elektrické energie.

Rekuperace teploty špatného vzduchu v místnosti v průběhu zimy. V hloubce cca 1,5 až 2 m pod úrovni terénu je stálá teplota po celý rok a je nezávislá na okolí. Čerstvý vzduch, který je nasáván do objektu k jeho větrání se tak v tomto prostředí ohřívá a pokud je jeho teplota nedostačující, lze jen s velmi malými náklady čerstvý vzduch v místnosti doohřát.

Topení – Standardně se v objektu topit nemusí, ale jak vykrýt nejchladnější zimní dny? K tomu slouží nízkoteplotní podlahové topení, které vyhřívá podlahu v celé ploše a teplo sálá do místnosti rovnoměrně.

Zdroj a foto: Rhea s.r.o. a Príprava stavby s.r.o.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *