Tipy a rady

5 tipů jak na úspory vody v kuchyni

Myčka patří do každé domácnosti

Teď to rozhodně neberte jako výzvu prodejce bílé techniky, který chce za každou cenu prodat co nejvíce myček nádobí. Myčka je ale skutečně zařízení, které umí v kuchyni ušetřit stovky litrů vody. Na jedno mytí mine myčka nádobí zhruba 10 litrů vody. Do myčky se hravě vejde nádobí od večeře pro 12 lidí. Kdybychom myli nádobí pro stejný počet lidí ručně, spotřebujeme něco přes 100 litrů vody. Tedy desetkrát více. Pořád tvrdíte, že vy myčku nádobí nepotřebujete? Vždyť nelze popřít, že úspory vody v domácnosti jsou díky myčce extrémní.

Myčku nádobí dnes vlastní zhruba třetina českých domácností a pouští ji zhruba 4,6krát v týdnu. Není nutné tedy zařízení používat ani denně. Takže není náročná ani na spotřebu elektrické energie.

Vzdálený bojler se v kuchyni hodí nahradit průtokovým ohřívačem

Právě v kuchyni necháváme mnohdy odtékat do dřezu bez využití vodu jen proto, že čekáme, než nám doteče teplá. V rodinných domech může být bojler v kotelně, která je od kuchyně poměrně vzdálenou a než teplá voda doteče, odtečou nám litry a litry vody. Vyřešte v kuchyni teplou vodu průtokovým ohřívačem. Malé průtokové ohřívače se dají namontovat pod dřez, a dokonce se vyrábí i tlakové, které si rozumí s běžnou dřezovou baterií, a nejen s tou zúženou s menším průtokem.

Necháváte odtékat vodu k pití, aby byla studenou?

Tento nešvar je typický především pro letní měsíce. I toto nesmyslné plýtvání má řešení. Vodu si vždy dejte do lahve předem a držte ji v lednici. Budete ji mít vždy ideálně vychlazenou a nebudete jí plýtvat, ani potřebovat led.

Na baterii se hodí perlátor

Úspory vody slibují též perlátory. I když máme myčku nádobí, vždy je co mýt ručně. Ať již drobné nádoby, příliš špinavé hrnce, nádobí, jež do myčky nepatří, či třeba ovoce a zeleninu. Perlátor dokáže i při menším množství protečené vody nabídnout dostatečnou sílu proudu. Proto spotřebujeme méně vody než bez něj.

Maličkosti, které ušetří velké množství vody

V kuchyni ale najdeme i další množství věcí, které děláme špatně a díky tomu spotřebujeme zbytečně velké množství vody. Také vaříte jídlo, třeba těstoviny, ve zbytečně velkém množství vody? Myjete zeleninu či ovoce pod tekoucí vodou? Rozmrazujete dokonce pod tekoucí vodou zmražené maso či další potraviny? Nepoužíváte pákovou baterii, a tak při nastavování teploty vody minete až o 30 % více vody? Nenecháváte hodně ušpiněné nádobí odmočit, ale hned jej drhnete pod tekoucí vodou? Zkuste třeba každý týden odstranit jeden z těchto nešvarů. Malými krůčky snížíte zcela zásadně spotřebu vody ve své domácnosti.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *