Tipy a rady

Budeme malovat. Jak na malování připravit stěny?

Odstraňte staré vrstvy

Hodně z nás starou výmalbu nechá tak, jak je. A jen ji přemalujeme novou barvou. To je však problém ve chvíli, kdy jsou původní stěny se vzorem nebo tmavé a nová světlá výmalba prosvítá. Proto je lepší se všech nánosů starých barev nejprve zbavit. Stěny si namáčejte a oškrabujte ocelovou stěrkou. Dávejte pozor, abyste nepoškodili omítku. Pokud na ní najdete nerovnosti, stačí vám stěrka.

Co se týče samotné omítky, ta by měla být pevná, suchá, nedrolivá, dostatečně hrubá a vyzrálá. Pokud v některých místech opadává, osekejte ji a natáhněte novou. Nechcete, aby vám nová výmalba vydržela pár týdnů.

Opravte dírky

Po hřebících, které byly ve stěnách, v nich zůstávají viditelné dírky větších či menších rozměrů. Ještě než však sáhnete po sádře, kterou lze vytvářet v omezeném malém množství, sáhněte po tmelu. Můžete si jej vytvořit neomezené množství, navíc bude fungovat stejně dobře.

Plísně a mastné skvrny na stěnách

Nějaký ten flíček se na stěnu dostane, ani nevíme jak. Pokud máte na stěnách skvrny od mastnoty či kouře, můžete je odstranit oškrábáním nebo mýdlovou vodou. Pokud trpí vaše stěny na plísně, musíte se jich zbavit důkladně, jinak se objeví brzy znovu. Plíseň desinfikujte, mechanicky odstraňte a opatřete nátěrem s přísadami na hubení plísní. Některé stěny je třeba osekat až na omítku. Pravidelně větrejte a hledejte příčinu jejich vzniku.

Penetrujte

Všechny stěny napenetrujte. Díky tomu budou pevnější, sjednocené a lépe se na ně přichytí barva. Do penetrace můžete přidat i trochu barvy, kterou budete následně malovat. U novostaveb napenetrujte a nechte stěny alespoň jeden měsíc vyzrát.

Zdroj: pexels.com

 

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *