Tipy a rady

Údržba střešní krytiny na podzim je důležitá pro poklidné zimní období

V zimním období dochází k největšímu zatěžování střešní konstrukce, na kterou působí sněhová pokrývka a mrazivé počasí. Z toho důvodu byste se měli ideálně v září nebo říjnu vydat na obhlídku střechy a zjistit, jestli jsou všechny její části neporušené a ve stavu schopném vydržet zimní počasí.

Kontrola střešních plechů

Nejen u plechové střešní krytiny byste se měli při kontrole zaměřit na riziková místa, kterými by v případě poškození mohlo do objektu zatékat. Jedná se zejména o okolí střešních oken, komínů, úžlabí a různých ohybů plechů. V místech, kde je použit tmel, byste měli zkontrolovat, jestli není popraskaný nebo vydrolený, v takovém případě by bylo třeba starou vrstvu odstranit a nahradit novou.

Plechové střešní krytiny

Plechové střešní krytiny

 

 

Nezapomeňte na okapy a další střešní příslušenství

Pro bezproblémový odtok vody z tajícího sněhu je nezbytné vyčistit všechny okapy a jejich svody. Často jsou totiž zanesené listím a drobnými nečistotami, které by v zimě mohly způsobit zamrzání vody přímo v okapech a tvorbu rampouchů. Ty by potom mohly ohrozit kolemjdoucí a zdeformovat okapové žlaby.

Vyměňte nebo opravte poškozenou střešní krytinu

Zjistíte-li pohledovou kontrolou i nepatrné poškození střešních plechů nebo tašek, zajistěte jejich výměnu za nové kusy. V případě mírné koroze u plechové střechy se můžete pokusit o její opravu vhodným nátěrem sami.

Zajistěte svoji bezpečnost

Při jakékoli práci na střeše byste měli myslet i na svou bezpečnost a vždy si zajistit dostatečné jištění.

 

 

 

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *