Bazény, sauny, vířivky

Jak na solární ohřev vody v bazénu?

Solární ohřev vody už dnes není tak nedostupný jako dříve. Montáž je jednoduchá, stejně tak obsluha. Vliv na teplotu vody je přitom značný, doba koupání se prodlouží o několik týdnů, voda v bazénu je teplejší až o 6 °C.

Co všechno je potřeba pro solární ohřev?

Systém není zase tak složitý. Potřebujete čerpadlo, které vytahuje vodu z bazénu a prohání ji absorbérem. Absorbér je zařízení, které mění sluneční záření na teplo. Jde vlastně o solární panel – deskový, trubkový a podobně.

Kolik takový absorbér stojí? Ceny jsou dost různé. Metr čtvereční absorbéru se dá sehnat za tisícovku, ovšem existují i mnohem dražší modely. Častokrát se vyplatí do nich investovat, protože dokážou lépe zužitkovat sluneční energii, a tím pádem více ohřát vodu.

Součástí systému bývá ještě regulace. Díky té systém pracuje pouze tehdy, kdy je to potřeba, respektive je-li na výstupu absorbéru větší teplota než v bazénu.

Podle čeho se vybírá vhodný absorbér?

Jde zejména o plochu – čím je větší, tím více energie ze slunečního záření potřebuje získat. Jak velká by měla být? Záleží nejen na velikosti bazénu, i když právě velikost hraje největší roli. Plocha absorbéru by měla odpovídat 20 % nebo 40 % objemu bazénu. Tedy pro bazén o objemu 10 m3 je třeba absorbér s aspoň 2 m2, lépe 4 m2. Dále je vhodné zvážit plochu bazénu, zda se na noc zakrývá a podobně. Lepší je, když vhodný absorbér vyberou specialisté.

Nebojte se obrátit na odbornou firmu. V Česku působí více firem, které navrhují celé ostrovní solární systémy, solární ohřev užitkové vody pro domácnosti i ohřev vody v bazénu.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *