Bydlení čtenářů

Stavba vnitřního krbu 2. díl

Neznáme-li skladbu podlahy, do které potřebujeme vyrobit prostup pro komín, je vhodné začít sondou.Do dřevěné podlahy vytvoříme pomocí vykružovací pilky otvor. Jím zjistíme skladbu podlahy a to, zda v duté kapse mezi trámy není vedena elektrická či jiná instalace. Pakliže je vše v pořádku, otvor zvětšíme na potřebný rozměr přímočarou pilkou s ostrým plátkem nebo pilkou zlodějkou.

V našem případě je vedení komínu a prostupu vedeno přesně mezi stropní trámy na nichž je položená v horní místnosti dřevěná podlaha.

Postup

1.Pro pokračování komína na střechu musíme projít horním patrem. Do podlahy proto vyřízneme průduch.Pro vytvoření průduchu je důležité znát skladbu podlahy mezi patry abychom netrefili instalace.

2.Prostup je udělán co nejvíce na přesno, aby se nemusel zbytečně vyplňovat okolní prázdný prostor. Při jeho zaměřování a výrobě nesmíme však zapomenou připočítat sílu potřebné izolace.

3.Z tepelného i z protipožárního hlediska je velmi důležitá izolace prostupu mezi jednotlivými patry, ať už se jedná o podlahu dřevěnou, betonovou nebo jiné konstrukce.

4.Prostup pro odvod tepla prochází i ložnicí i tam se bez kvalitní izolace a opláštění neobejdeme. Dvířky je zde přístup k ovládaní průduchu a elektrice. Podle potřeby je možné výdechem v ložnici i přitápět.

5.Prostup pro odvod tepla je v místě, kde dřív stála šatní skříň, vyrobená na míru podkrovnímu zkosení. Z původní skříně se zachoval korpus užšího dílu s policemi. Vedle něj přibude nová policová stěna přesahující i nade dveře a tvořící okolo nich bránu.

6.Policová stěna je z dýhovaného materiálu stejné barvy jako dřevěné dveře,dvířka ke skříni budou také dýhovaná.

7.Krbař ve spolupráci s kominíkem a klempířem by měli zajistit správný vývod komína na střechu, aby krb měl dobrý odtah, fungování celého krbu a jeho napojení na komín a také to, aby kolem komínů nezatékalo.

8.Opláštění komínu a krbové vložky začistíme a je-li potřeba, dotmelíme a přebrousíme, tím máme připravený kvalitní podklad pro barvu a finální povrchovou úpravu.

9.Nakonec těleso krbu opatříme kvalitní stěnovou malbou. Vhodná je s vyšší bělostí a otěruvzdorností s možností otřít ji bez poškození vlhkým hadrem, což oceníme zejména v topné sezoně při čištění krbu.

10.Otvor pro větrací mřížku zahladíme dočista brusnou mřížkou na sádrokarton.Na správně vytvořený otvor pak mřížka přesně dosedne obvodovým límcem.

11.Větrací mřížky se vyrábějí v různých velikostech a v různém povrchovém provedení, nejčastější bývá bílá a nerez,ale mřížku lze přestříkat samovypalovací barvou –autoemailem ve spreji.

12.V poslední fázi prostor okolo krbu (proti vypadávání žhavých uhlíků při přikládání)obložíme nehořlavým materiálem.(kámen, mramor, dlažba) Jeho ztvárnění záleží pouze na naší fantazii.

13.Složitější tvary kamene nebo výřezy v dlažbě se nám budou dělat snadněji vyrobíme-li si z kartonu nebo sololitu přesnou šablonu. Tu pak na požadovaný materiál pouze obkreslíme.

14.Obklad obloukového tvaru pod krbovou vložku se postupně skládá z malých proužků na přesno řezaného kamene. Přední hrana obložení je zaoblena. Takovýto obklad si objednáme u kameníka.

15.Okolí krbu je dotvořeno dřevěnou odkládací poličkou na dekorace. Polička je elegantně prohnutá, kopíruje tak tvar soklu, na kterém je usazena krbová vložka.

TIP: I když pořízení takovéhoto krbu není zrovna nejlevnější záležitostí, majitelé tvrdí, že se jim na rozdíl od přímotopů vrátily náklady na stavbu krbu během dvou topných sezon.

Článek je převzatý z hobby magazínu www.ceskykutil.cz.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *