Dekorace

Stěny v hlavní roli

Největší plochu pro nejrůznější dekorace v bytě či v domě nabízejí zdi. Kromě výtvarných děl a zarámovaných fotografií se originálními interiérovými doplňky mohou stát také samolepky a obrazové tapety, které si vydobyly stabilní místo na trhu a jejich obliba neustále roste. Mezi preferované motivy patří především květiny a další přírodní prvky, které se hodí do kterékoli místnosti a svůj dekorativní účel plní po dobu mnoha let. V případě neobvyklých a vtipných motivů vybírejte opatrně a dbejte na to, aby nebyly prvoplánové a příliš brzy se vám neokoukaly.

Tapeta LIFE! WDLL 0802 z vinylu od WALL & DECO, 3 302 Kč/m2 (ABITARE)

BRANCHES se skládá z 18 samolepek, 75 L (SUPERNICE)

Pro děti můžete vybírat pestré obrázky ve větším množství a postupně je doplňovat či obměňovat tak, jak se mění věk a zájmy potomků. U některých typů budete moci využít svou kreativitu a sestavit ozdobné vzory podle vlastní i dětské fantazie. Oblíbeným místem pro samolepicí dekorace v dětských pokojích jsou také okna či dvířka skříní.
Samolepky jsou finančně dostupné a s jejich pomocí vytvoříte originální a krásné zdi, které nadchnou vás i vaše návštěvy. Kromě ozdobné funkce v mnoha případech působí také prakticky – pomohou s rozčleněním prostoru, a vymezí tak bez stavebního zásahu jednotlivé zóny v interiéru.

Samolepka EGYPTSKÉ OKO, 249 Kč (LEPIME.CZ)

TYGR PO LOVU, rozměr 50×120 cm, 690 Kč (WALLTATTOO.CZ)

Slovo odborníka
Michaela Ošťádalová, LEPEETO, www.lepeeto.cz

Jak správně vybírat?

Po technické stránce je nutné vyzkoušet, zda vám dekorace na zvoleném povrchu drží. Zvláště pokud máte hrubší zdi, mohla by se nálepka odlepovat. Nemůžete také očekávat, že dekorace za pár korun za dva dny neopadá. V ideálním případě požádejte před jejím pořízením o vzoreček konkrétního materiálu. Nálepku pak pomocí stěrky silně přitiskněte na podklad. Zhruba po týdnu uvidíte, jak se materiál zachová. Zda bude opadávat, jestli po odlepení půjde s nálepkou i malba, nebo zda se nálepka časem dá přelepit i na jiné místo. Specifickou kategorií jsou sezonní dekorace, většinou určené k polepování oken. Čím dříve si je domů pořídíte, tím déle se z nich budete těšit. Univerzální motivy jako krmítko s ptáčkem vám zůstanou na okně jistě i po Vánocích. Některé nálepky na okna pořídíte z přelepovacího materiálu, který lze po Vánocích odlepit a opět použít následující rok. Velmi působivým nápadem bývá použití nalepovacího vánočního stromečku. Zábavu s ním si užijete o měsíc dřív než s tím pravým zeleným a přitom neuschne a jehličí neopadá. Na výběr je množství různorodých zpracování od designových provedení po ta, která si sami dotvoříte.

SPARKLER od Evy Rampichové, 490 Kč (VAJCO)

TEXT: Štěpánka Švejdová
FOTO: archiv firem
Zdroj: časopis Bydlení

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *