Finance

5 rad při výběru půjčky

Využívejte porovnání

Je chybné narazit na internetu na první nabídku a na tu následně kývnout. Toto mějte na paměti. Proto je naší radou to, že byste měli využívat porovnání půjček. A kde ideálně na nezávislých webech, které o nich sdružují podstatné informace. Pokud hledáte tipy a inspiraci, může to být půjčka bankovní i půjčka nebankovní na FInmoney.cz. Zde si uděláte jasný přehled o poskytovatelích, kteří jsou aktuálně na našem trhu dostupní, stejně jako zjistíte, jaké možnosti půjček jsou k dispozici.

Mějte jasno v tom, kolik chcete půjčit

Ještě než začnete vybírat, je vhodné mít jasno v tom, kolik přesně budete chtít půjčit. Když budeme konkrétnější, je dobré se zamyslet nejenom nad účelem konkrétní půjčky, ale i nad tím, kolik přesně budete žádat. Tyto informace jsou zcela klíčové, jelikož právě díky nim budete moci zvolit správný úvěrový segment, ve kterém si tu pravou půjčku vyberete. Když máme být konkrétnější, tak musíme říci, že hlavní tři možnosti jsou tyto:

·         Mikropůjčka neboli půjčka před výplatou

·         Spotřebitelská půjčka

·         Klasická i americká hypotéka

Už názvy jasně ukazují, kdy se jaký segment hodí. Mikropůjčky jsou ideální v době finanční tísně, zatímco spotřebitelské půjčky se hodí ve chvíli, kdy si chcete pro sebe nebo do domácnosti cokoliv koupit. A hypotéky? Ty jsou pravou volbou hlavně v době investic do nemovitostí.

Zjistěte si podmínky získání

Třetí rada při výběru půjčky se týká zjištění podmínek získání konkrétního úvěru. Je totiž zbytečné nad některým přemýšlet, nebo si o něho dokonce žádat, pokud v souvislosti s ním víte, že ho nedostanete. A tak je dobré nahlédnout na svou současnou bonitu, stejně jako do finanční minulosti a ujasnit si, na které půjčky dosáhnete, a na které nikoliv. Roli často hraje

·         Výše příjmů a také výdajů v domácnosti

·         Možnost ručitele, nebo ručení

·         Zápisy v registrech

Pokud je z vaší strany vše dokonalé, obvykle se nemusíte ničeho obávat. Co ale v případě problémů? Je nutné vyhledávat specifické možnosti. Těmi je třeba půjčka pro dlužníky, určená hlavně pro osoby v registrech, stejně jako se může jednat o půjčku bez příjmů, určená tem, jejichž mzda není vysoká, nebo není tak jednoduše doložitelná.

Soustřeďte se i na samotného poskytovatele

Ať už je to banka, nebo se jedná o nebankovní společnost, popřípadě jde o portál nabízející P2P půjčky, vždy je třeba zjistit si hlavní informace o daném poskytovateli. Ideální je zjistit si hodnocení a recenze, které následně dopomohou k jistotě, že s daným úvěrem nešlápnete vedle. Obvykle můžete dané informace získat na v úvodu zmíněných porovnávačích. Z nich vychází dobře třeba Omega půjčka bez doložení příjmu, ale i řada dalších větších a známějších hráčů na našem trhu. Pokud jsou s nimi lidé spokojeni a dobře je hodnotí, je zde jistota, že to stejné může rozhodně čekat i vás samotné. Tím si buďte jisti.

Jedině výhodnou půjčku

Pátá, ale rozhodně velmi důležitá rada. Netýká se pochopitelně ničeho jiného, než výhodnosti. Ta by měla být co nejlepší. Jak zjistit, kolik přeplatíte? Nehleďte na úrok, ani na jakékoliv dílčí věci typu poplatků. Zajímat by vás měla sazba označovaná jako RPSN. Jde o roční procentuelní sazbu nákladů. Unikátem této sazby je to, že obsahuje vše, co půjčku zdražuje. Je uváděna v procentech, které se počítají z nesplacené jistiny. A jak poznat půjčku nejvýhodnější? Snadno. Čím nižší je tato hodnota, tím je půjčka výhodnější a tím více se i vám samotným pochopitelně vyplatí

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *