Jak se staví dům

Izolovat PUR pěnou umí málokdo. Jak vybrat správného dodavatele?

Z pohledu zákona je výrobcem PUR pěny firma, která provádí aplikaci. Právě aplikace totiž zcela zásadním způsobem ovlivňuje kvalitu izolace i parametry nastříkané pěny. A to je kámen úrazu…

Když vám někdo ukáže certifikáty na svou skvělou pěnu ověnčenou kupou mezinárodních ocenění, je to fajn. Pokud ale nedokáže tuto pěnu správně nastříkat, potom vám to všechno bude úplně k ničemu – protože ony skvělé vlastnosti pěny se vypaří jako pára nad hrncem a zůstanou jen na papíře.

Chtějte certifikáty přímo od firmy

Největším problémem izolačních PUR pěn tak nejsou pěny samotné, jako firmy, které ji nesprávně aplikují – a z pohledu zákona tedy vyrábějí. Důsledkem je zvýšená opatrnost veřejnosti i odborníků, která sem mnohdy přemění až v obavu.

Aplikace pěny možná vypadá na první pohled docela jednoduše, ale nenechte se tímto zdáním ošálit.

Aplikátorská firma musí vlastnit drahé aplikátorské zařízení, velmi přesně a citlivě na něm nastavit teplotu, tlak či poměr stříkaných složek a správně vyhodnotit charakteristiku (teplotu, vlhkost) prostředí, ve kterém pěnu aplikuje.

Aplikace totiž spočívá v tom, že za pomoci speciálního technologického zařízení mísí přesný poměr složek při určité teplotě. Jedině tak dojde ke správné chemické reakci, při které kvalita PUR pěny odpovídá požadované kvalitě a parametrům uvedeným v certifikátech.

Aplikátor i obchodně-technický poradce, se kterým se na provedení nástřiku domlouváte, musí dokonale rozumět fyzice staveb, fyzice pěny a jejímu chování na různých podkladech, v různých konstrukcích a v různých povětrnostních podmínkách.

Zjistit, zda toto firma skutečně umí a dokáže, je pro laika docela obtížné. Jistou známkou kvality aplikátorské firmy jsou však certifikáty – a teď nemyslíme cizojazyčné cáry papíru oslavující pěnu nebo aplikační zařízení (které o kvalitě práce vůbec nic neřeknou), ale české certifikáty vystavené přímo na aplikátorskou firmu.

Vyžadujte po firmách STO (stavební technické osvědčení), zkušební protokoly nebo prohlášení o vlastnostech. Všechny tyto certifikáty musí být v češtině a musí na nich být uvedené, že se týkají vámi vybrané aplikátorské firmy. Ukázku takových certifikátů najdete třeba na tomto webu.

Během spolupráce se také hodně ptejte a nechte si všechno vysvětlit. Jestliže máte alespoň základní povědomí o izolacích, pak vás určitě trkne, že tvrzení „naše pěna zamezuje průchodnosti páry a umožňuje stěnám dýchat“ není úplně v pořádku. Ano – i tohle někteří dodavatelé o svých pěnách dokážou tvrdit. Takových firem je bohužel dost a různých výkladů vlastností i parametrů ještě víc.

Závěrem…

Stříkaná PUR pěna je výborný izolační materiál, který v mnoha ohledech nemá na trhu konkurenci – a v některých aplikacích je dokonce zcela nenahraditelný.

Jeho kvalitu ale zásadním způsobem ovlivňuje aplikátor, takže výběr dodavatele pěny rozhodně nepodceňte. Tady více než kde jinde platí – dvakrát měř a jednou řež.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *