Koupelny a toalety

Desatero pro malou koupelnu

1. Moderní velké formáty obkladů (například 20×40 cm, 30×60 cm, 60 x 60 cm) se dají s úspěchem použít i v malé koupelně. Na podlahu je vhodná tak zvaná kalibrovaná dlažba, která se pokládá s velmi úzkou spárou. Díky ní bude obložená plocha působit elegantně a prostor dokonce opticky zvětší. Kalibrované dlaždice nabízí ve velké šíři například. české RAKO. Méně spár se také lépe udržuje.

2. Malému prostoru prospívají světlé barvy, což platí pro obklady i pro dlažbu. Plochu pak můžete oživit listelami či jinými dekoračními prvky, které má každá série obkladů k dispozici ve sladěných barvách i vzorech.

3. Položíte-li velké formáty obkladů vertikálně, budou působit dynamicky, naopak obkládačky a listely použité horizontálně prostor zklidní.

4. Nízký strop (například v panelovém domě) opticky zvýšíte, jestliže použijete obdélníkové obklady vertikálně a navíc tuto linii podpoříte vertikálními ozdobnými prvky.

5. Potřebujete-li obložit oblé stěny či hrany (například kolem vany, umyvadla nebo u zděné police), použijte mozaiku vhodného odstínu. Vytvoříte zajímavý kontrast. Na www.rako.cz naleznete mozaiky v mnoha designech.


6. Malému prostoru vždy prospějí vhodně umístěná zrcadla, protože ho opticky zvětší. Kromě toaletky nad umyvadlem můžete zrcadlem pokrýt vysoká dvířka úložné skříně případně dveře do koupelny.

7. Evidentně nelze přistupovat k obkladům při jejich nákupu jako k virtuálnímu produktu. E-shop nemůže v žádném případě nahradit samotnou návštěvu specializované vzorkovny se širokou paletou nabízených obkladů s možností jejich prohlédnutí a „osahání si“ obkladů v jejich reálné podobě. Správně naladěná kombinovatelnost a kompletnost je zárukou spokojeného bydlení na dlouhá léta.


8. Specializovaní a výrobcem proškolení prodejci vám poskytnout doporučení a posouzení vhodných materiálů (lepidla, spárovací hmoty ) pro samotnou pokládku obkladových prvků. V případě vašeho zájmu jistě vytvoří vizualizaci, návrh budoucí koupelny.

9. Počítejte s rezervou 10 až 15 procent, buď ji využijete hned, nebo zůstane pro případné opravy v budoucnu. Raději ale nakupujte tam, kde vám zaručí stejný obklad i po delší době.


10. Chcete-li mít nově obloženou koupelnu stále hezkou, s čistými spárami a zářícím obkladem, musíte ji pravidelně udržovat. Pomůže vám v tom například čisticí prostředek CL803, který dodává ke svým výrobkům firma Lasselsberger.

 

Text: (uh)

Foto: RAKO

Více se dočtete v časopise Panel Plus

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *