Koupelny a toalety

Sprcha jako oáza klidu

Neviditelná sprcha

Aktuálnímu vývoji se přizpůsobuje i vzhled sprchových koutů, které dokážou být téměř neviditelné díky použití bezrámových skleněných zástěn a superplochých sprchových vaniček (mohou barevně splývat s podlahou), roštů nebo kanálků zapuštěných do podlahy. Některé modely lze instalovat přímo na dlažbu. Skutečnou změnu přinesly na trhu již běžně dostupné kouty zvané Walk-in či Walkthrough. Jak název napovídá, prostor sprchy je volně průchozí, plně odstíněný je jen z jedné strany. Díky variabilním kombinacím zástěn, kotvených pomocí stěnových či stropních vzpěr, je můžete umístit kamkoli do prostoru, aniž byste potřebovali roh či kout. Sprcha se tak dokáže přizpůsobit každému místu, které je k dispozici. Minimalistické provedení ve skle jen s nezbytným kováním kompenzuje velikost sprch. Tady platí čím větší, tím lepší. Výstřední už není ani myšlenka na sprchový kout bez koupelny. K zachycení cákající vody pak spolu s umírněnými zástěnami poslouží co největší vaničky. Na takzvanou mokrou zónu navazuje suchá zóna, určená pro osušení a relaxaci, ideálně s dřevěnou podlahou.

TRANSTUBE vyrábí ROCA, automatické otevírání dveří, vanička ze Styltechu, 276 120 Kč (BATHSHOP. CZ)

CITYLINE FOR ME firmy ARTWEGER, otočné dveře do niky s pevným dílem z čirého skla zdobí horizontální pruh, 41 122 Kč (BATHLINE)

Kolekce NEXT značky KOLO umožňuje vytvořit atypické sestavy typu Walk-in, cena pevné boční stěny od 8 463 Kč (SANITEC)

Zážitek i uvolnění

I koupelna může být útulná, zejména díky použití kvalitních přírodních materiálů (v kurzu je dřevo či bambus), a přitom nijak v rozporu se současnými nároky na funkčnost a jednoduchost výrazu. Pokud dáváte přednost modernímu vzhledu, ale nechcete se vzdát dostatku soukromí, zvolte sklo sprchy matné, s potiskem nebo jen pískované diskrétní zóny, které nenaruší vzdušnost boxu. Jednoduchost provedení s minimem přidaných prvků podporuje vyznění samotného aktu sprchování, jenž se má nyní namísto každodenní rutiny stát zážitkem. Nevšední dojmy nejlépe navodí multifunkční sprchy, které jsou podobně jako hydromasážní vany či whirlpooly součástí nového trendu domácích wellness. Umí toho opravdu hodně – nabízejí relaxaci při chromoterapii, aromaterapii, poslechu hudby či parní lázeň (zabudovaný parní generátor zajistí teplotu nad 55 stupňů Celsia). Chybět by neměly ani hydromasážní trysky a praktické sedátko.

Volně stojící boční stěna ze série BERLIN PURE HÜPPE se speciální dekorací, cena od 27 710 Kč (HÜPPE)

Elegantní pravoúhlá zástěna firmy KORALLE, design Antonio Citterio, cena od 44 400 Kč (SANITEC)

Jak vybírat

S volbou sprchového koutu začněte doslova od podlahy. Podle svého vkusu i prostorových možností si vyberte z velkého množství tvarů vaniček. Od čtvercových až po polygony, vhodné do nejmenších prostor. Efektní kruhový tvar vyzní lépe v prostoru, ke stěně se nehodí.
Více se dočtete v časopisu Bydlení

TEXT: Martina Faltýnová
FOTO: archiv firem

Zdroj: časopis Bydlení

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *