Krby a vytápění

I čerpadlo může mít „áčko“

Oběhové čerpadlo je aktivní součástí topných soustav, díky které má voda či jiné teplonosné médium dostatečný tlak k tomu, aby se teplo dostalo všude tam, kde je zrovna potřeba. Přitom ale čerpadla musí překonat jeden zásadní problém – ztrátu tlaku z ohybů a ventilů topné soustavy. To, jak se čerpadlo vypořádá s tímto úkolem, je klíčovým faktorem pro jeho výslednou energetickou spotřebu.

Klíčem k úsporám je regulace otáček

Starší, ale stále ještě běžně používaná čerpadla řeší tento problém tím, že neustále vytváří maximální potřebný tlak. Běží po celou dobu s fixními otáčkami, aniž by reflektovala skutečné denní potřeby obyvatel domu. V důsledku takováto čerpadla zbytečně polykají elektřinu a navíc způsobují konstantní hluk v systému, asi jako dříve pračky.

Přitom provoz oběhových čerpadel na plné otáčky je skutečně nutný jen po malou část dne – zhruba 5 až 7 procent z celkových provozních hodin. A zde přicházejí ke slovu čerpadla, která umí otáčky regulovat podle měnících se potřeb dané topné soustavy. Ve srovnání s neregulovanými čerpadly dosahují v průměru zhruba poloviční spotřeby energie. Ale běžně jsou dostupné i modely, které si vystačí dokonce jen s pětinovou spotřebou.

Nejmodernější regulovaná čerpadla navíc disponují funkcí automatického přizpůsobení výkonu čerpadla skutečným provozním podmínkám v reálném čase. Čerpadlo pracuje vždy v optimálním režimu a s maximální účinností, přičemž uživatel tuto funkci může spustit jediným stisknutím tlačítka a nemusí nic složitě nastavovat. Velkou část doby provozu tak čerpadlo muže mít spotřebu třeba i pouhých 5 wattů, což odpovídá spotřebě stolního počítače v režimu stand-by.

Štítkují se i čerpadla

Od roku 2005 jsou zákazníci o energetické náročnosti oběhových čerpadel informováni jednoduchým a dobře známým způsobem. Od tohoto roku totiž výrobci začali své produkty označovat štítky s ukazatelem energetické třídy, jako je tomu například u praček či ledniček. Používají se třídy A až G, přičemž třída A je energeticky nejvýhodnější – čerpadla patřící do této kategorie uspoří alespoň 60 procent energie ve srovnání s průměrnými čerpadly energetické třídy D.

Pro představu – v rodinném domě o velikosti 120 m2 lze použitím moderního čerpadla třídy A dosáhnout ve srovnání s průměrným čerpadlem třídy D ročních úspor 468 kWh. Při ceně 3,50 Kč/kWh to znamená, že deset let (minimální životnost oběhového čerpadla) provozu čerpadla třídy D stojí o 16 380 korun více než v případě moderního čerpadla třídy A. K zajímavému zjištění přišla i mezinárodní nezávislá organizace Europump. Podle ní by výměna všech čerpadel v Evropě se štítkem D za typy se štítkem A přinesla úsporu 44 bilionů kWh ročně. To je celkový výkon pěti jaderných elektráren.

Stejně jako u jiných spotřebičů i v případě čerpadel platí, že energetická šetrnost přístroje se promítá do vyšší kupní ceny. Je ale třeba mít na paměti, že nákupní cena čerpadel tvoří pouze okolo 6 procent ze všech nákladů spojených s vlastnictvím čerpadla; finanční náklady na elektrickou energii naopak tvoří necelých 90 procent z celkových nákladů.

Zdroj: Grundfos Česká a Slovenská republika, www.grundfos.cz

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *