Krby a vytápění

Teplo rodinného krbu

Protože se v obytném prostoru mísí mnoho funkcí a střetává každodenní život všech členů rodiny, zpravidla se krb umísťuje zde jako živé a planoucí srdce domu nebo bytu. Obývací pokoj, jídelna a kuchyňský kout jsou ideálním prostorem, ve kterém se krby a krbová kamna uplatní nejlépe. Stejně blahodárně ale budou působit i ve sklepní místnosti určené pro rodinné i neformální oslavy nebo v pánské pracovně, kde zpříjemní obchodní jednání. V domácnostech s láskou k přírodě pohled do živého ohně úspěšně nahradí televizní obrazovku. Na oblibě také získávají venkovní krby, kolem kterých vznikají svébytné venkovní zastřešené objekty s grilem a poskytují zázemí pro velkolepou letní párty. Živý oheň zkrátka prozáří každou místnost či prostor a podmaní si její uživatele, které k sobě odedávna přitahuje magickou a neodolatelnou silou….

TIP: Jak vybrat krb

Prostorotvorný prvek

Krb zpravidla umísťujeme ke zdi, ve které vede stávající nebo plánovaný komín. Pokud toužíme po venkovním krbu napojeném do vedlejšího průduchu stejného komína, ocitne se vnitřní krb u obvodové zdi. Máme-li v plánu využívat teplo krbu k vytápění dalších prostor domu, ideální polohou je centrum dispozice domu u masivní, takzvané akumulační zdi. Krb může rovněž zastat významnou roli v členění velkorysého obytného prostoru a vyřešit tak citlivou otázku míry vzájemného propojení funkcí. Krb umístěný volně v prostoru elegantně a nenásilně oddělí prostor pro stolování od obývacího pokoje. Obzvlášť efektní řešení nabízí krb přístupný z obou stran, jehož plameny nás potěší během jídla stejně jako při lenošení v sedací soupravě. Speciální krby prosklené ze všech čtyř stran nám umožňují sledovat mihotání plamene z každého místa v místnosti.

Záleží jen na osobním vkusu

Krb je oblíbeným prvkem interiéru již několik století, proto jeho tvarosloví věrně kopíruje dějiny architektury. V dnešní nabídce proto najdeme hrubě tesané kamenné krby s pískovcovým a opukovým ostěním stejně jako krby z ušlechtilých žul a mramorů plné dekorativních prvků. K nim se přidávají překrásné dřevěné krby kombinované s kamennou římsou.

Po revoluci se díky otevřeným hranicím a svobodně rozvíjenému obchodu začínají na našem trhu prosazovat exportované výrobky, které nás ohromí svou rozmanitostí. Můžeme si pořídit krb malý či velký, jednostranný, rohový či oboustranný a to vše v jakémkoliv stylu a provedení. Jediné, co zůstává u všech prodejců přibližně stejné, je poměrně vysoká cena. Módním hitem 21. století jsou zcela prosklené krby se spodním odtahem nebo otevřené ohniště uprostřed obytného prostoru s velkolepou „digestoří“, která uměle nasává zplodiny do komína. Komín v puristickém moderním interiéru často nahrazuje nerezová, elegantní, trochu neosobně a technicistně působící trubka. Mezi stále oblíbenější součást moderního krbu patří krbová vložka, která umožňuje uzavření živého ohně v krbu prosklenými dvířky a především zvýšení efektivity spalování a výhřevnosti krbu.

Ekologie spokojeně přede

Krby spalují pouze kusové dřevo, zatímco krbová kamna umožňují spalování dřevního odpadu, hnědouhelných briket a dřevěných EKO briket. Nesmí se v nich však spalovat uhlí, koks ani domovní odpad. Dnešní krby i krbová kamna lze výhodně kombinovat se systémem vytápění a ohřátý vzduch rozvést po celém domě. Výrobci krbových kamen uvádějí až padesátiprocentní snížení nákladů na vytápění za sezónu při kombinaci krbových kamen v objektech vytápěných elektřinou nebo plynem.

Krbovými kamny lze po instalaci teplovodního výměníku zajišťujícího zapojení do okruhu ústředního vytápění vytápět další dvě až tři místnosti nebo prostřednictvím zásobníku ohřívat teplou užitkovou vodu. Kamna vyšších výkonů jsou vybavena takzvanou vychlazovací patronou, která je chrání proti přetopení. Svou konstrukcí zaručují krbová kamna až 80 % účinnost spalování při minimálním zatížení životního prostředí. Doba hoření paliva je 3 – 8 hodin na jedno přiložení a závisí na výkonu kamen.

Skryté nástrahy

V domácnosti s dětmi se obývací pokoj během každého dne po celý rok stává obrovskou hernou a při zařizování se do popředí dostává hledisko bezpečnosti. Vylétávající jiskry a nechráněný oheň plápolající v krbu jsou pro děti velkým pokušením a nebezpečím současně. Zde je ideální příležitost pro uplatnění krbových kamen, která nám umožňují kochat se pohledem do plamenů skrze prosklená dvířka. Kontakt již sice není tak bezprostřední, díky uzavřeným dvířkům však dětem nehrozí žádné nebezpečí. Poletující jiskry a odletující kousky praskajícího dřeva z otevřeného krbu ohrožují nejen dětské ručky, ale také podlahovou krytinu v jeho okolí. Prostor před krbem a krbovými kamny je kromě toho místem, kde nám z rukou padají kousky třísek a odpadávají vyhořelé zápalkové hlavičky. Právě létající jiskry jsou hlavním nepřítelem dřevěných podlah a kobercových krytin a kvůli nim řešíme okolí krbu do bezpečné vzdálenosti, použitím nehořlavého materiálu. Odnepaměti měly tuto pozici jistou výhradně keramické dlaždice, poslední dobou se ke slovu dostávají i netradiční nová řešení. Na dřevěné podlahy i koberce se pokládá bezpečnostní tvrzené sklo, do dřevěné podlahy se zapouštějí kovové pláty nebo se rozprostírá betonová probarvená mazanina. Keramickou dlažbu nahradí dlažba čedičová, případně skleněná mozaika.

Alternativa – krbová kamna

Krbová kamna jsou velmi úspěšnou a oblíbenou kombinací kamen a krbu. Stejně jako kamna zabírají relativně málo místa a současně nabízejí požitek z pozorování živého ohně. Oproti otevřenému krbu mají pouze jednu výraznější nevýhodu – uzavírají v sobě oheň za skleněnými dvířky. Tento nedostatek však vyvažují čistým vzduchem bez spalin a sazí, jednoduchou údržbou a značnou prostorovou úsporou. Zatímco i ten nejmenší krb vyžaduje podlahovou plochu min. 120/80 cm, krbovým kamnům bude postačovat plocha výrazně menší: 56 – 85 cm/39 – 50 cm. Jsou proto ideálním řešením pro majitele malých bytů a domků, kteří si vybudováním krbu touží splnit svůj dávný sen.

Rozmanitá identita

Těleso krbových kamen je svařované z masivních kotlových ocelových plechů o síle 3 – 5 mm s různou povrchovou úpravou. Stejně jako krb vyžadují kamna zaústění do samostatného komínového průduchu. Vzhled kamen buď přiznává jejich původ a hlásí se k litinovému tvarosloví klasických kamen, nebo dostává kabátek z keramického obkladu a získává tak charakter kamen kachlových. Specifické tvarosloví mají kamna importovaná z chladných severských zemí. Tmavě lakovanou či smaltovanou litinou v zelené, modročerné nebo slonovinové barvě a detailním propracováním ozdobných nohou, ukončující římsy a členitých skleněných dvířek se hlásí k historické tradici této země. U kamen vyšších výkonů s výměníkem lze varnou klapkou zvýšit tepelný výkon do plotny, kterou lze využívat k vaření či ohřívání pokrmů. Další zajímavou variantou je obložení části kamen kachlemi v kombinaci s omítanou podezdívkou a krytem zaústění do komína. Opticky tak získáme prostorově úsporný krb a současně efektivní způsob spalování několika druhů paliv v krbových kamnech.

Tajemství zvané účinná výška

Vlivů podmiňujících dobrý odtah spalin z krbu i krbových kamen komínem je několik. Základní podmínkou je dostatečná účinná výška komínového tělesa, tedy v běžném bytovém domě vzdálenost mezi vybíracím otvorem v přízemí a zaústěním prvního spotřebiče. V rodinném domku však nastává jiná situace: vybíracím otvorem je krb samotný a celková výška komínu se pohybuje okolo sedmi metrů. Na dobrý tah komínu má vliv i směr, rychlost a síla větru v okolí a správné stavebně technické řešení krbu. O minimální výšce komína pro jednopodlažní bungalov i o dalších technických stránkách stavebního řešení krbu je vhodné se poradit s odborníky – dodavatelskou firmou a často také s kominíky, kteří mají s čištěním zanesených a nefunkčních komínů bohaté zkušenosti. Dnešní doba plná techniky nabízí dokonalé pomocné prostředky, například speciální ventilátory uměle zajišťující dobrý odtah komínů s malou účinnou výškou.

Ing. arch. Veronika Haroldová

Zaujal Vás tento článek? Pro inspiraci vyhledejte aktuální nabídky výrobců v katalozích

Rádi nakupujete výhodně a se slevou? Pro slevové kupóny oBydleni.cz klikněte zde

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *