Kuchyně

Kuchyně řečená ergonomická

Již při návrhu rodinného domu a konzultacích s architektem, projektantem nebo designerem pamatujme na důsledné rozkreslení kuchyňské linky do všech detailů včetně spotřebičů. Bez precizního plánování se totiž po kolaudaci stává, že množství dveří a módních francouzských oken, které místnost velkoryse prosvětlují a otevírají okolnímu prostředí či jí propojují s okolními místnosti, brání logickému a ergonomickému uspořádání celé kuchyňské sestavy. V místnosti nám pak nezbývá žádná souvislá zeď, ke které bychom mohli kuchyňskou linku osadit.

Okno v kuchyni

Aby nám okno v kuchyni dělalo pouze radost, osvětlovalo pracovní plochu a přirozeně větralo všechny vůně doprovázející nerozlučně přípravu pokrmů, musíme mít již při projektování domu představu o osazení kuchyňské linky. Často se stává, že spodní líc okna s obvyklým parapetem 80-90 cm nad zemí se ocitá v úrovni pracovní desky nebo dokonce pod ní. Pokud už křídlo okna lze otevírat, je vystaveno zvýšenému pracovnímu provozu, takže se pravidelně a výrazně častěji hlásí o očistnou kúru. Ideálním řešením pro kuchyňská okna jsou posuvná či výsuvná okenní křídla. Při pohledu zvenku není příliš lákavé vidět například drobné kuchyňské roboty umístěné trvale na pracovní desce nebo zátiší se špinavým nádobím. Těmto nechtěným a neatraktivním pohledům zvenčí lze účinně zabránit vyšším parapetem kuchyňského okna, a to alespoň 15-20 cm nad horním lícem budoucí pracovní desky. Pokud v kuchyni pro svou početnou rodinu potřebujeme více úložného prostoru, než jakým disponují hypermoderní vylehčené sestavy ve výlohách kuchyňských studií, je třeba při návrhu okna myslet i na budoucí polohu horních skříněk.
Před oknem bývá často a s oblibou umísťován dřez. Očistnou činnost u dřezu dokáže vhodně umístěné okno zpříjemnit zajímavým výhledem na zklidněnou místní komunikaci či do lůna rozkvetlé zahrady. Vysoká a praktická kuchyňská dřezová baterie však lehce může znemožnit otevírání naplánovaného okna. Pro ty, kteří si tuto souvislost neuvědomili včas, nabízejí výrobci baterií chytré dodatečné řešení: baterii sklopnou.

Pracovní deska

Pohodlné a přirozené užívání pracovní kuchyňské desky je podmíněno přesahem desky přes hranu korpusu spodní skříňky, a to nejméně jeden až tři centimetry. Přesah bychom měli dimenzovat s ohledem na zvolený typ úchytek. Módní hranaté a poměrně vystouplé úchytky z tvrdých a chladných kovů by nás při nedostatečném přesahu desky mohly nepříjemně tlačit do stehen a vytrvale znepříjemňovat práci. Ze stejných důvodů je vždy příjemnější práce u desky s jemně zaoblenou nebo alespoň zkosenou horní hranou. Pracovní plocha by měla být vždy souvislá a dlouhá alespoň 900 mm.

Trouba a varná deska

Uspořádání a funkčnost kuchyně zásadně ovlivní největší spotřebiče, často vestavěné přímo do kuchyňské linky – sporák, trouba a lednice. Začněme tedy právě u nich. Volně stojící sporák je dnes v nových kuchyních spíše výjimkou, investoři s chutí využívají výhod vestavěných spotřebičů. Vestavěná trouba v kombinaci s varnou deskou nabízí hned tři nesporné uživatelské výhody. Varná deska zakomponovaná elegantně do pracovní plochy zamezuje hromadění nečistot v provozní mezeře, která nutně vzniká u volně stojícího spotřebiče. Usnadňuje údržbu pracovní desky a nepatrně zvětšuje její užitnou plochu. A konečně lze vestavěnou troubu umístit do libovolné pozice, bez ohledu na polohu varné desky. Módním trendem je umístění klasické trouby spolu s troubou mikrovlnnou nad sebe, do samostatného nábytkového korpusu, jehož horní a spodní části jsou dále využitelné jako úložné prostory. Poloha trouby ve výšce očí jednak umožňuje snadnou kontrolu pokrmu a manipulaci s ním bez ohýbání, jednak je značnou zárukou bezpečnosti při pečení v domácnosti s malými dětmi.
Sporák by nikdy neměl přiléhat přímo ke zdi: varná deska by z jedné strany měla přímo navázat na pracovní plochu, na druhé straně jí prakticky doplní odkladní plocha pro horké hrnce, široká alespoň 30 cm.

Lednice

Kombinace s mrazákem je u dnešních lednic spíše pravidlem. Mrazák může být v sestavě s lednicí umístěn dole nebo nahoře, poměr objemu obou částí se mění podle značky, výšky výrobku a výrobce. Z ergonomického i praktického hlediska je vhodnější mít mrazák spíše v dolní části, protože do něj zpravidla saháme méně často nežli do lednice a v opačném případě bychom se museli často zbytečně ohýbat. Otevírání dvířek vždy volíme tak, aby byla respektována kontinuita pohybu a pracovního procesu v kuchyni.

Myčka

Umístění myčky by mělo být vždy v blízkosti dřezu hned ze dvou důvodů. Prvním je snadné napojení spotřebiče na přívod vody a odpadní kanalizační potrubí, které je ke dřezu vždy přivedeno. Druhým je dostupnost tekoucí vody a dřezu pro příležitostné opláchnutí hrubších nečistot z hrnců a pekáčů před jejich vložením od myčky. Pro mladé nebo bezdětné domácnosti je vhodnější užší typ myčky s dvířky šířky 45-50 cm. V okolí myčky i dřezu je vhodné pamatovat na odolnou a omyvatelnou podlahovou krytinu.

Dřez

Pro pohodlné užívání dřezu jsou podstatné jeho rozměry, uspořádání a výška osazení. Čím velkorysejší rozměry dřezu, tím pohodlnější manipulace s nádobím při mytí. Dostatečně rozměrný půdorys nabízejí moderní řady porcelánových dřezů, které je třeba osadit do speciální skříňky. Co se týká členění a uspořádání dřezů, je dvojdřez vhodnou volbou především v početnějších domácnostech. Do jednoho dřezu lze průběžně odkládat použité nádobí, které neomezuje běžný denní provoz druhého dřezu užívaného pro průběžné omývání potravin či oplachování sklenic.

Do malé kuchyně je ideální volbou malý kruhový nebo čtvercový dřez bez odkapávače, zajímavě působí také rohová sestava, která efektivně využívá jinak „hluchý“ prostor. Mobilní plastový odkapávač lze ve chvílích větších prostorových nároků s výhodou přemístit, řešením je také drátěný košík, který lze s čerstvě umytým nádobím vložit zpět do dřezu či ho současně využít k mytí ovoce a zeleniny. Odkapávač lze také nahradit speciální skříňkou nad dřezem, která je vybavena drátěným programem a nemá dno. U každého dřezu oceníme praktickou kombinaci s domácím drtičem odpadu.
U všech předchozích typů je třeba pamatovat na instalaci ve správné výšce. Doporučená výška horního okraje dřezu pro osobu do 159 cm je 90 cm, pro výšku postavy do 172 cm pak 98 cm a pro všechny vyšší osoby 106 cm. Abychom si při mytí nádobí neodírali lokty o stěnu, neměl by dřez být nikdy umístěn na konci sestavy. Z jedné jeho strany by měla navazovat plocha pro odkapávání umytého nádobí a z druhé strany pracovní, případně odkladní plocha.

Doplňky

Speciální doplňky nabízejí řadu možností, jak dále zvýšit komfort vaření, usnadnit a zefektivnit práci v kuchyni. Oblíbenou součástí moderních linek jsou speciální systémy pro zavěšení drobných kuchyňských pomůcek, kuchařky, sklenic, kořenek, utěrky nebo magnetu na přehledné uložení kuchyňských nožů. Rustikální kuchyně s ozdobnou mosaznou tyčí zapuštěnou přímo do čela pracovní desky umožňují pověšení utěrky v blízkosti trouby, kde dobře schne. Další možností je osazení konzolovitých kovových držáků do mezery, vzniklé při instalaci kuchyňské linky, nejlépe v blízkosti dřezu. V kuchyních venkovského stylu bez horních skříněk lze místo nich upevnit dřevěnou tyč s ozdobnými koncovkami, která kromě dekorativního zavěšení kuchyňských pánví a nádobí zajistí dobré proschnutí vlhké utěrky.

Pořádek v kuchyňských skříňkách pomáhá udržet množství speciálních výrobků, nejčastěji drátěného programu – najdeme v něm díly pro umístění saponátů, výsuvné rámy či kruhové otočné rondely využívající prostor rohových skříněk. Z plastu se nabízí díl na uložení igelitových tašek a sáčků nebo příborníky přímo na míru zásuvek standardních šířek. Mezi vnitřní vybavení skříněk patří také odpadkový koš, který se automaticky otevře spolu s kuchyňskými dvířky nebo celá sestava odpadkových košů pro systematické třídění odpadu. V kuchyni, kde horní skříňky sahají až pod strop, jsou nutností skládací schůdky umístěné ve spodní skříňce. Pod pracovní deskou kuchyňské linky se může skrývat nejen dřevěný vál, ale celá výsuvná pracovní deska, nebo dokonce upravené žehlicí prkno. Samostatné skříňky jsou navrženy pro skladování lahví vína, mikrovlnnou troubu, pro zakrytí nástěnné digestoře a podobně. Také sokl kuchyňské sestavy lze za pomoci zabudovaných speciálních zásuvek využít jako úložný prostor.

Zásuvky, šuplíky a výsuvné police

Výrobci moderních kuchyní nám chtějí ušetřit každý zbytečný pohyb a ohnutá záda. Přišli tedy v posledních letech s novinkou: výsuvnými policemi. Zatímco dříve sloužila „šuplata“ pouze na uložení drobností – příborů, vařeček, nožů a válečku, v moderní kuchyni se zásuvky používají zcela bez omezení. Abychom nemuseli sahat do temných hlubin spížní skříně, potraviny nám podají elegantní a vzdušné zásuvky s pevným čelem a drátěnými postranicemi, které brání jejich případnému pádu. Zásuvky větších šířek (60-80 cm) svou odolnou konstrukcí a vysokou únosností umožňují také uložení pokliček, těžších hrnců a kastrolů. Kvalitní kování zajišťuje plynulý pohyb ovládaný pouze lehkým dotykem ruky, zakončený automatizovaným, tichým a měkkým dojezdem. Zárukou bezpečného užívání kuchyně jsou také zaoblené hrany kuchyňských dvířek a čel zásuvek.
V moderní kuchyni se objevuje svébytný nábytkový druh – multifunkční pojízdný vozík. Po většinu pracovní doby zasunut neviditelně v útrobách kuchyňské linky, nabízí při solitérní poloze další pracovní plochu. Ve spodní části obsahuje volné police na uložení trvanlivých potravin nebo nádobí, je doplněn šuplíky a často také kolečky, která zajišťují jeho mobilitu. Je chytrým řešením především v malých kuchyních, kterým dodá vtip a tolik potřebný úložný prostor.

Veronika Haroldová

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *