Okna a dveře

Jsou vaše okna zralá na výměnu? Tak je vyměňte za nová!

Jak dlouho vám vaše okna vydrží? Záleží na jejich materiálu, zasklení i kvalitě kování. Ale také na umístění nemovitosti, klimatologických jevech, jimž jsou okna vystavena, či přesahu střechy.

Životnost plastových oken

I kvalitní plastová okna vám například mohou vydržet déle než pět dekád, což je polovina století! Za splnění několika podmínek. Zvolíte-li správné profily a chování, necháte-li si je odborně namontovat a věnujete-li jim patřičnou péči. I plastová okna je na místě pravidelně kontrolovat a tu a tam popřípadě promazat.

Zaměřeno na těsnění a kování

Velkou pozornost věnujte i těsnění oken, jehož životnost se v závislosti na četnosti otevírání a zabírání oken pohybuje mezi deseti až dvaceti lety. Léta se však podepisují i na stavu kování. Jeho výměna je ale naštěstí jednoduchá a cenové nenáročná.

Životnost dřevěných oken

Jiné to je s životností oken dřevěných, pro jejichž odolnost je spolu s typem dřeva, z něhož jsou vyrobeny, předurčující i kvalita jejich ochranného nátěru. Svou roli však zde hrají i takové parametry, jako jsou střešní přesahy a umístění nemovitosti v kontextu světových stran, které je klíčové při jejich zatížení klimatologickými jevy, ať již se jedná o působení sněhu, deště, ale i přímého slunečního záření. Všechny tyto jevy životnost dřevěných oken obecně snižují.

Životnost hliníkových oken

Prakticky jako neomezená je udávána životnost hliníkových oken. Za ní stojí maximálně odolný hliníkový profil, jež přečká několik generací. Výrobci se shodně shodují v tom, že kvalitní hliníková okna si nepořizujete pouze jednou za život, ale dokonce investujete i do svých generací.

Postačí okna opravit, nebo je třeba je vyměnit?

Zde záleží na mnoha faktorech. Okna v první řadě nejsou jen okenní rám. Okno se skládá i z těsnění, kování a skel. Pokud okna špatně těsní, vystačíte si v mnoha případech s výměnou těsnění. To samé platí u již zmíněného kování a prasklého skla. Jsou však případy, kdy je na místě okna vyměnit za nová.

S kvalitními okny ušetříte

Řeč je o oknech, kterým na první pohled ani nic není, pohled zevrubnější však poodhaluje vážné nedostatky, ať již tepelně izolační či akustické. Je-li v hledáčku vašeho zájmu energetická úspora, které brání právě nevyhovující okna, je rozhodně na místě zvážit jejich výměnu. Kvalitní okna vám totiž ušetří až čtyřicet procent tepla!

Zaměřeno na prostup tepla

Pojmem prostup tepla zamýšlíme tepelnou energii procházející skly a okenními rámy. V zájmu každého uživatele nemovitosti jsou pokud možno co nejnižší tepelné úniky, jež závisí na mnoha faktorech, jako jsou vlastnosti okenních rámů i křídel, typ izolačního zasklení či stavební hloubka profilu. Zatímco dvojité zasklení například dokáže tepelné úniky snížit na polovinu, u trojitého zasklení je tato úspora ještě vyšší! V dlouhodobém horizontu se rozhodně nejedná o zanedbatelné částky.

Investujte do své budoucnosti

Výměnou oken však investujete i do svého zdraví, na němž se negativně podepisují prach, plísně i nedostatek kyslíku. I za ní přitom mohou stát nekvalitní okna. Výměna oken sečteno podtrženo je investicí do budoucnosti. Investicí, která se vám v blízké budoucnosti rozhodně vrátí. Podmínkou však je a tím se vracíme na začátek tohoto článku, že svému domovu dopřejete luxus v podobě opravdu kvalitních oken. Při jejich výběru se neváhejte poradit s odborníkem, jenž vám nabídne to nejlepší možné řešení právě pro vaši nemovitost. 

Náš tip: Při pořizování nových oken myslete také na kvalitní stínění.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *