Okna a dveře

Úkryt před sluncem

Stínicí technika představuje důležitý prvek současné architektury, a to nejen pro svou funkčnost. Slunolamy či různobarevné venkovní posuvné panely bývají hlavním dekorativním prvkem fasád dnešních staveb. Účinné a zároveň estetické zastínění se pokoušejí nalézt architekti, ale i každá domácnost. Podstatná otázka, kterou byste si měli položit na samém počátku, zní: Jak okna zastínit? Zvenku, nebo zevnitř? Než si na ni odpovíte, dobře zvažte výhody a nevýhody obou variant. Velkou výhodou venkovních rolet či žaluzií je schopnost zadržet vedle slunečního svitu také teplo. Předokenní rolety mohou v letních měsících sloužit do jisté míry jako klimatizace, v zimě naopak dokážou snížit náklady na vytápění. Jejich součástí bývají i praktické sítě proti hmyzu. Ochrání vás nejen před sluncem a hlukem, ale i před nezvanými hosty.

Zastínění DUETTE vytváří měkké světlo v místnosti a je vhodné i pro atypická okna. Nabízí se ve 165 různých vzorech tkanin a 18 barvách lišt. Téměř všechny látky jsou omyvatelné (LINIE DESIGN STUDIO)

 

Žaluzie, nebo rolety

Lamelové žaluzie se na rozdíl od rolet dají naklápět, čímž umožňují lepší regulaci dopadajícího světla. Díky širokým lamelám nepropustí intenzivní svit, ale zajistí jeho příjemné rozptýlení. Jistě však nezabezpečí dům, navíc mohou být ve větru poměrně hlučné. Žaluzie lze usadit i mezi okenní izolační skla, mají pak dlouhou životnost a nemusí se udržovat. Exteriérové rolety jsou při své multifunkčnosti naopak náročné na instalaci. Vyplatí se s nimi počítat ještě před stavbou či rekonstrukcí, jinak se nevyhnete dodatečné montáži nevzhledného pouzdra nad okny. Ovládání rolet a žaluzií bývá mechanické (klika, popruh), nebo elektrické. Materiálem je nejčastěji kov, dřevo, plast, nověji také textil. K výrobě textilních rolet nazývaných také screenové se používají speciální akrylové a perforované látky Screen a Soltis.

 

Záclonová japonská stěna, cena dle zvoleného materiálu (LEHA)

Posuvný systém japonských stěn vyrábí LEHA, cena dle rozměru a látky (ISOTRA)

 

Domácí tradice

Přikláníte-li se k zastínění oken zevnitř, stojí na vaší straně především cena a také domácí tradice. Mezi největší světové výrobce vnitřních žaluzií totiž vcelku překvapivě patří Česká republika. Nejrozšířenější jsou stále typy horizontálních žaluzií, u nichž se inovují zejména způsoby ovládání a regulace. Zjednodušené ovládání například umožňuje stahování žaluzie shora dolů a naopak pouze tahem za profil. Novinkou je napájení solárními články bez potřeby kabeláže i nové tvary a povrchy lamel včetně dekorovaných či perforovaných.

Vysokou variabilitou vynikají látkové navíjecí rolety. Roletové materiály mohou být látkové, tkané i netkané, síťované, plně zatemňující nebo reflexní, které díky nátěru či pokovené vrstvě odráží sluneční paprsky. Z široké nabídky materiálů zvolte takový, který splní vaše požadavky na kvalitu, dekor, intenzitu propouštěného světla i údržbu. Vybírejte ve škále od průsvitných a poloprůsvitných až po zcela zatemňující, takzvané black-out. Od decentního vzhledu přes konzervativní až po futuristický či naopak retro styl.

 

Pomocí japonské stěny snadno rozdělíte prostor, nebo zakryjete kuchyňský kout či pracovnu. Skládá se z horní hliníkové lišty a samotného stínicího materiálu. Plochá lišta nabízí toto řešení v případě nedostatku místa nad oknem (LEHA)

Vertikální stínění SWINGROLL, cena od 2 500 Kč/m2 (ROLROLS)

 

Módní trendy

Stínění není jen o funkčnosti, ale i o vzhledu. V posledních letech se na trhu objevilo mnoho nových druhů designového zastínění, které dobře koresponduje s dnešní strohou architekturou. Zároveň ji oživuje a stává se plnohodnotnou součástí interiéru. K zakrytí velkých prosklených stěn se dobře hodí například japonské posuvné stěny. Umožňují střídání různobarevných panelů ve vodicích kolejnicích a při úplném roztažení tvoří panely souvislou stěnu, kterou lze využít jako dělicí prvek. Další módní trend představují plisé žaluzie, tvořené speciálně upravenou látkou. Ty zakryjí i nejrůznější kulatá, trojúhelníková, nebo střešní okna a světlíky.

Stále oblíbenější jsou dekorativní římské rolety, tedy vodorovné látkové rolety, které se však nenavíjejí, ale skládají se vzhůru. Látka je ke konstrukci přichycena pomocí suchého zipu a dá se snadno sejmout a vyprat. Mohou být jednoduché a průhledné, stejně jako s podšívkou a bohatě zdobené. Ovládají se pomocí řetízku, nebo dálkovým ovládáním. Novinkou jsou bateriové motory bez přívodu elektrického proudu.

K trendům poslední doby patří interiérové horizontální žaluzie z tropických dřevin či z bambusu, výjimečného svou pružností a tvarovou stálostí. Bambusové lamely jsou navíc o polovinu tenčí než dřevěné, a proto vytažená žaluzie zabírá méně místa.

 

Římská roleta se montuje na rám okna, čelně na stěnu a stropně. Ovládá se provázkem, řetízkem, nebo motorem. Cena se odvozuje dle rozměru a zvolené látky (ROLROLS)

Celoroční markýza SCREEN ZIP, 250×250 cm, cena od 35 000 Kč (BOHEMIA FLEX)

 

TEXT Martina Faltýnová

FOTO archiv firem

Více se dočtete v časopise Bydlení

Zdroj: časopis Bydlení

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *