Osvětlení

Jak na dostatek světla v interiéru

Obývací pokoj

Obývací pokoj slouží k setkávání se s rodinou a přáteli. Jsou chvíle, kdy zde potřebujeme více osvětlení, abyste na sebe při oslavě pořádně viděli, jindy stačí jemné osvětlení k vytvoření atmosféry pro odpočinek. Kromě množství a rozmístění osvětlení zde velkou roli hraje i jejich vzhled. V každém obývacím pokoji by mělo být jedno centrální světlo, které zajistí celkové osvětlení prostoru. Pokud je strop v obývacím pokoji vyšší než 3 metry, mělo by být světlo závěsné – díky tomu bude pokoj rovnoměrně osvícen. Stojací a nástěnné lampy používejte v místech, kde chcete zvýšit osvětlení pro čtení nebo u pracovního stolu. K vytvoření zvláštní atmosféry lze použít systém regulace osvětlení.

Jak na dostatek světla v interiéru

Kuchyně

Vzhledem k tomu, že kuchyni můžeme považovat zejména za pracovní místo, kromě vzhledu osvětlení musíme řešit hlavně jeho technické parametry – zejména to, aby byl prostor dobře osvícen. Proto zde kombinujte centrální osvětlení s dalšími svítidly umístěnými pod horní řadou skříněk a nad sporákem. Pokud máte v kuchyni i kuchyňský ostrůvek, který se velmi často užívá i ke stolování, vyberte závěsné osvětlení i sem. Oproti obýváku, kam se hodí spíše žluté světlo, zde vybírejte spíše to bělejší.

Jak na dostatek světla v interiéru

Ložnice

Ložnice slouží primárně ke spánku, proto i její osvětlení může být méně jasné. Centrální osvětlení by mělo rovnoměrně osvítit celou ložnici. V případě regulovatelných svítidel můžete světla večer ztlumit. Vyhýbejte se bodovému osvětlení, které by vám při ležení na posteli nepříjemně svítilo do očí. Pokud si chcete v posteli číst, mohlo by se vám hodit osvětlení u čela postele či lampička na nočním stolku. Nejvíce ideální je situace, kdy lze osvětlení ovládat u vstupu do místnosti i od postele.

Koupelna                                          

Koupelna patří mezi místnosti, kde v mnohých případech chybí okno. Nejen díky tomu je třeba promyslet její osvětlení obzvlášť důkladně. Kromě centrálního osvětlení vybavte prostor i nástěnnými svítidly umístěnými u zrcadla. Světlo u zrcadla by mělo být co nejvíce podobné tomu dennímu – když se bude žena malovat, chce vidět, jak bude její make-up vypadat i ve skutečnosti. Dbejte na to, aby se osvětlení v zrcadle neodráželo a nezabraňovalo vám ve výhledu na vás samotné.

Dětský pokoj                       

Dětský pokoj patří z hlediska osvětlení k největším oříškům. V pokoji se učí, hraje, ale i odpočívá. Jako centrální osvětlení je ideální vestavené svítidlo nebo stropní přisazené. U závěsných by hrozilo, že do nich děti nějak zavadí. Pracovní stůl osvětlete ideálně stolní lampou. U postele pak můžete umístit lampičku s menším jasem, u které může dítě usínat.

Jak na dostatek světla v interiéru

Zdroj: pexels.com

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *