Osvětlení

Ještě jste nepřešli na LED žárovky? Je nejvyšší čas…

Proč volit LED žárovky

Nejdříve si vysvětleme alespoň zkratku LED. Pochází z anglického „Ligh-Emitting Diode“, tedy „světlo vyzařující dioda“. Tato technologie se nevyužívá pouze v oblasti žárovek. My se však zaměříme právě na ně, respektive na výhody, které vám přinesou.

LED žárovky jsou moderní způsob osvětlení, který najdete ve stále více domácnostech, ale i na dalších místech. Oceníte především jejich úspornost. Konkrétně ušetříte kolem 85 % spotřebované energie oproti klasickým žárovkám. Z dalších výhod si uveďme vysokou životnost. Vydrží vám až 50 000 hodin provozu. Nebudete je tedy muset každou chvíli měnit, což vám přijde vhod, především pokud je máte na hůře přístupných místech.

V moderních domácnostech a v dalších interiérech jsou také velmi oblíbené LED pásky. Využívají se hlavně k osvětlení pracovní plochy kuchyňských linek. Kromě toho, že jsou praktické, mají rovněž dekorativní využití. Slouží jako podsvícení třeba obývacích stěn. Dodávají jim na luxusním dojmu.

Své uplatnění si nachází také LED reflektory osvětlující různé vnitřní i venkovní prostory. I zde oceníte menší spotřebu energie, ale rovněž skutečnost, že na rozdíl od klasického halogenového světla se nepřehřívají. A samozřejmě využití je mnohem širší.

Jak vybrat LED žárovku?

A podle čeho vybírat LED žárovku? Zaměřte se především na světelný tok (udává se v lumenech), spotřebu elektrické energie, barvu světla, úhel svitu žárovky, patici, rozměry a další parametry. Je-li tato problematika pro vás zcela neznámou, nechte si poradit od odborníka, případně nastudujte, co jednotlivé aspekty přesně znamenají.

A co vy? Čím doma svítíte a kolik energie spotřebováváte? Šetřete na správném místě.

 

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *