Podlahy a schody

Schody jaksepatří

Pokud se stavbě schodiště ve vašem příbytku nevyhnete, je pro pohodlné stoupání či klesání nutné doržet optimální výšku schodu, která činí 18 centimetrů. Hloubka schodnice se obvykle pohybuje mezi 21 a 26 centimetry, dalších šest centimetrů se přidává na přesah pod následující schod. Minimální šířka schodiště by měla být alespoň 80 centimetrů. Samozřejmě čím širší, tím lépe, snáze se vyhnou osoby míjející se cestou nahoru či dolů, dostatečnou šířku oceníme i při stěhování.

V době, kdy šetříme každým čtverečním metrem v bytě, jsou klasická schodiště s podestou spíše výjimkou. Mnohem častěji se v domácnostech setkáváme se schodišti realizovanými s pomocí moderních stavebnicových prvků, s jejichž pomocí lze vytvarovat schody téměř do každého prostoru. Stavebnicový systém – jednotlivé stupně se zasunují do sebe a lze je libovolně natáčet a měnit jejich výšku – umožňuje postavit schody „páteřové“ (segmentové), kdy kovová kostra nese dřevěné nebo skleněné stupně.

Pro točité schody, které volte opravdu jen v případě nedostatku místa, se používá takzvaná vřetenová konstrukce. Jednotlivé stupně drží na centrální tyči, výška se upravuje vsunutím mezikroužků, aby se dosáhlo rovnoměrného rozmístění schodů od podlahy až po výstupní plošinu. Hlavní výhodou těchto stavebnicových prvků je jejich flexibilnost – nemusíte si je nechat vyrábět na míru, s čímž souvisí i jejich příznivější cena oproti klasickým schodům.

FOTO JAP, STADLER, TREPP ART

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *