Podlahy a schody

Výběr koberce do panelového bytu

Vývoj koberců

Koberce se v minulosti používaly všude. Jejich popularita byla ohrožena v době, kdy začaly vznikat další podlahové krytiny a koberce začaly být nahrazovány. Přes vývoj nových podlahovin si koberce udržely svojí oblíbenost a pozici na trhu.

Dnes se koberce vyvíjí stejně jako jiné podlahové krytiny. Používají se stále novější materiály, které zdokonalují jejich vlastnosti. I přes vývoj však zůstávají požadavky na koberce stále stejné – je nutné, aby poskytly dostatečný komfort a navodily v interiéru útulnou atmosféru.

 

Přednosti koberců

Koberce jsou stále oblíbené, protože v každém interiéru plní hned několik funkcí. Především pohlcují veškerý prach a nečistoty na rozdíl od jiných podlahových krytin. Ty se pak jednoduše vyluxují. Koberce jsou dále pružné, tlumí hluk při chůzi a dokážou zlepšit akustiku v místnostech. V neposlední řadě koberce disponují také estetickou funkcí – navodí v každém bydlení příjemnou atmosféru a komfort.

 

Výběr materiálu

Při výběru koberce se setkáte s přírodními a syntetickými materiály, které se od sebe odlišují svými vlastnostmi. Některé koberce jsou vyrobené kombinací přírodních a umělých vláken, díky čemu vzniká odolný a pružný koberec, který přebírá veškeré vlastnosti z obou materiálů.

 

Přírodní koberce

Přírodní koberce jsou vyrobené čistě z přírodních materiálů – konkrétně z vlny, bavlny nebo hedvábí, které se používaly už v hodně dávných dobách. Nejluxusnějším materiálem stále zůstává vlna, která je však málo odolná proti mechanickému zatížení, špíně, různých skvrnám a vyžaduje poměrně vysokou investici na rozdíl od syntetických materiálů.

Na trhu se však často setkáte s moderními koberci, u kterých se vlna kombinuje právě s umělými vlákny.  Postupem času se mezi přírodní materiály zařadil také kokos, bambus, sisal či různé mořské trávy.

 

Syntetické koberce

Na výrobu syntetických koberců se začaly používat uměle vytvořené materiály, které zlepšují původní parametry přírodních vláken. Mezi nejběžněji využívané syntetické materiály se řadí polyamid, polyester, polypropylen či polyakryl.

Díky použitým materiálům lze koberce pořídit za poměrně nízkou pořizovací cenu. Mezi jejich výhody patří poměrně vysoká odolnost, tvarová stálost, antistatické vlastnosti a dobrá manipulovatelnost. Na úkor jejich nízké ceny mají oproti přírodním kobercům kratší výdrž.

 

Celoplošný nebo kusový koberec?

Do bytu či domu máte možnost vybrat si ze dvou druhů koberců – celoplošného nebo kusového. Pokud chcete, aby byl koberec hlavní podlahovou krytinou, vybírejte mezi celoplošnými druhy. Při jejich výběru dbejte na stupeň zatížení a poměr vláken k výšce vlasu. Na základě těchto informací totiž můžete předpovídat případnou životnost koberce. Kusové koberce slouží spíše jako pouhý doplněk k jiné hlavní podlahové krytině.

 

Nákup koberce

Před nákupem koberce si udělejte jasno v tom, kam ho budete chtít položit, k čemu bude sloužit a co od něj očekáváte. Při výběru koberce byste měli zohlednit jeho materiál, techniku výroby či další podstatné vlastnosti. V případě, že si nevíte s výběrem rady, nebojte se poradit s odborníkem, který vám poskytne potřebné informace a doporučí vám, jaký koberec byste měli volit do jednotlivých místností.

Za poskytnuté informace a pomoc při napsání tohoto článku děkujeme společnosti Amadeo Holding s.r.o. – koberce Plzeň.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *