Pohovky a křesla

Houpejte se! Prospívá to vašemu myšlení

Houpáme se a pohybem podvědomě aktivujeme naše tělo, náš mozek. Není sice znám lékařský výzkum, který by vědecky zkoumal proč tomu tak je. Je jen v praxi ověřeno, že když se designéři rozhodli vytvořit kolébku se změnou houpání z bočního na předozadní, děti v kolébce neusínaly, naopak projevovaly stále vyšší činnost, smály se, otevíraly do široka oči, sledovaly vše, co se okolo nich odehrávalo.

Co se při předozadním houpání, do kterého aktivně zapojujeme své smyslové orgány, děje?

Lidský mozek je řídícím centrem, do kterého informace ze smyslových orgánů proudí nervovými drahami v podobě elektrických impulsů. Zde se informace dále třídí, analyzují, vyhodnocují a to vyvolává miliony dalších signálů, které procházejí celým mozkem mezi jeho početnými a složitými komorovými oblastmi. Dosud nikdo přesně nezná, co která část mozku činí při houpání. Ale lékaři vědí, že mozek při své činnosti potřebuje velké množství krve, která přenáší kyslík i glukózu, bez nichž by se fungování mozku rychle zhoršilo. Lze se proto vcelku oprávněně domnívat, že předozadní houpání zvyšuje proudění krve v mozku, tím vzniká vyšší teplota, libé pocity v limbickém systému podněcují k dalšímu houpání. Pozorujte malé děti při houpání na bezpečné houpačce s ohrádkou proti vypadnutí či v jiném bezpečně jištěném houpacím zařízení. Nechtějí přestat, houpání je baví, tváře jim zčervenají, funkce mozku jsou tak výborně zajištěny, nápady mohou přicházet. Ve zkratce lze říci: chcete-li mít spokojené chytré dítě, houpejte a učte je houpat se od chvíle, kdy samo sedí na bezpečné houpačce. Opět nic nového pod sluncem: běžným jevem v obytné kuchyni byly v masivních zárubních dveří zašroubované háky, na kterých byla zavěšena dětská houpačka a v ní sedící houpané dítě, sledující veškeré dění kolem sebe.

Z historie, aneb možná, že houpání pomohlo rozvoji firmy TON?

Z historie, aneb možná, že houpání pomohlo rozvoji firmy Michael Thonet v roce 1841 na průmyslové výstavě v Koblenci představil také houpací křeslo z ohýbaných klížených svazků dýh. A rakouský kancléř, kníže Metternich, který tuto výstavu navštívil, si povšiml zajímavého nového sedacího nábytku a dalších ohýbaných výrobků a sedl si právě do houpacího křesla. Příjemné houpání jej inspirovalo a doporučil Michaelu Thonetovi přemístit firmu do Vídně. Tam započalo nejslavnější období firmy, kterou Michael Thonet, otec pěti synů, roku 1853 přejmenoval na „Gebrüder Thonet“. A protože zájem o ohýbaný nábytek neustále rostl, bylo rozumné přemístit výrobu tam, kde byly zdroje potřebného bukového řeziva a šikovní lidé, tedy na Moravu do Koryčan a před 151 lety do Bystřice pod Hostýnem. Od roku 1953 zde vyrábí firma TON, která možná i díky houpání na houpacím křesle získalo a získává mnoho ocenění.

Klasika nebo současný design?

V současné době nabízí jako jeden z mála českých výrobců houpací křesla právě společnost TON. Je možné si vybrat ze dvou druhů. První z nich je houpací křeslo Dondolo, které je určeno pro ty, kteří mají rádi klasický tradiční design. Ten je však možno doplnit o výrazné barvy moření a látek. Pokud si potrpíte na současné designové kousky, pak je pro vás správnou volbou houpací křeslo Wave od slovenského designéra Michala Riabiče. Křeslo Wave je vítězem soutěže o nejlepší re-design klasického houpacího křesla, vyhlášené k výročí 150 let ohýbaného nábytku v Bystřici pod Hostýnem a také získalo ocenění Nábytek roku 2010. Je spojením nejen houpacího a lounge křesla, ale také především prostorového solitéru.

Chcete-li sami dělat něco pro své libé pocity a současně pro prokrvování svého mozku, houpejte se. Je to příjemné, zábavné, dynamické, povzbuzující pro myšlení a nacházení nových řešení zdánlivě neřešitelných problémů.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *